Sign X: Back To Eden

De nineties-band ‘Chalice’, die samengespeeld hebben met onder andere Deep Purple, Alice Cooper, Uriah Heep, Saga en Doro, hebben eerder zeven albums uitbracht. Uit die assen is Sign X als nieuwe band herrezen. Na de eerste ep in 2018, waarmee ze bovenaan de “Classic Rock Charts” op Amazon kwamen, verscheen hun debuut ‘Like A Fire’. Het album viel in de smaak en daardoor verwierf de band extra bekendheid, die ze dan konden gebruiken voor het opbouwen van een fanbase. Met de komst van zanger/gitarist Sebastian Zierof (gekend van ‘Udo’ in de musical ‘Hinterm Horizont’), begonnen ze te werken aan hun eigen geluid ondersteund door Michel Jotzer op keyboard en piano. Deze opvolger ligt in de lijn van hun voorganger. Verwacht veel symfonieën, verpakt in onvervalste heavy metal dankzij Oliver Scheer, die zowel de keyboards als de gitaren voor zijn rekening neemt. Verder vullen bassist / gitarist / backing vocalist Steve Lagleder en drummer / backing vocalist Michael Mehl de line-up aan. Ook deze keer konden ze voor het mixen en masteren rekenen op Andy Horn (The Red Room Studios). Op de kop drie kwartier muzikaal vertier begint met de knappe titeltrack ‘Back To Eden’, die meteen een eerste catchy melodie tussen je oren weet te proppen. Ze missen hiermee hun start niet maar leggen voor zichzelf de lat hoog. Dit niveau weten ze te behouden als vocalist Ronny Munroe (ex Trans-Siberian Orchestra – Metal Church) te gast is op ‘Forever King’. Het uitspringend nummer is ook op het videokanaal te vinden: https://www.youtube.com/watch?v=S3P_kuoNgk4. Het is een toffe samenzang waar elk bijdraagt aan de uitbundige en dynamische vocale uitwerking. Meer richting Whitesnake vinden we ‘3 Seconds’ met een inspirerende gitaarsolo, een hardrocknummer dat op het eind van het album ook nog in een pianoversie te vinden is. Ondanks de beide versies is het telkens pure klasse die bovendrijft. Er zit een leuke seventies vibe in het melodieus rocknummer ‘History Will Tell’, dat aan het vrolijke van Chris Bay’s Freedom Call doet denken. ‘Into The Unknown’ mogen we letterlijk nemen door het sfeervolle stukje keyboard dat een mystiek gezang een galopperend ritme op gang trekt. Je wordt in het nummer gezogen. Opvallend zijn de variaties in het nummer qua gevoel, die telkens mooi vocaal ondersteund worden. Net door die bombastische vocalen krijgt het nummer een musicalgehalte. Maar de band komt ook met een aantal steviger nummers naar voor met metal waar de riffs heer en meester zijn, zoals ‘Frozen Hell’, https://www.youtube.com/watch?v=Ppkg5jjC4Bo&t=1s, ‘Life Goes On’ en ‘Afterlife’, dat ondanks een opgewekte melodie een neerslachtig dreunend Metallica-gevoel opwekt. Bij ‘World On Fire’ voel ik dan weer de kracht van een machtig Saxon in de rug. Het intensere drumwerk, in combinatie met snedige riffs, zorgen voor een thrash-achtig kantje van de band. In compleet contrast met de uitbundige metaltracks vormt de afsluiter ‘Jump ‘n’ Run’ voor een countryachtig sfeertje dankzij een akoestische gitaar. We krijgen dus een mooi verdeeld album, dat gelijkmatig verschillende stijlen weet te huisvesten. Ondanks dit feit vormen de nummers een knap geheel, dat mij een aantal keer kon overtuigen.

Rocking Klingon (82)

Pride And Joy Music PJM 12890

Tracklist: 1. Back To Eden 2. Frozen Hell 3. Forever King 4. 3 Seconds 5. History Will Tell 6. Life Goes On 7. Into The Unknown 8. Afterlife 9. World On Fire 10. Jump ‘n’ Run 11. 3 Seconds (piano version)