Bâ’a: Egrégore

Het Franse black metal gezelschap Bâ’a – Emmanuel Zuccaro (drums), Maximilien Brigliadori (gitaar, bass) en Rms Hreidmarr (vocals) – ontstond pas in 2017. Toch is de band met ‘Egrégore’ al aan zijn tweede full-album toe en er was eerder ook al een split met Verfallen en Hyrgal. Het full-album debuut, ‘Deus Qui Non Mentitur’, uit 2020 beviel ons wel en daarom waren we benieuwd hoe de heren het er zouden vanaf brengen met hun tweede creatie. Wel, we zijn al meteen opnieuw overtuigd van het kunnen van het drietal. ‘Egrégore’ telt slechts zes tracks die samen goed zijn voor zo’n tweeënveertig minuten gitzwart geweld. Opener ‘In Umbra et Luce’ opent lichtjes mysterieus terwijl een Franstalige tekst rustig wordt voorgelezen. Daarna baadt het nummer in duisternis een krijgt het een kille kracht mee. Intussen is het tempo opgeschroefd en spuwt Rms Hreidmarr zijn vocalen in typische black metal formaat uit, terwijl krachtige drumpatronen tempo en ritme aangeven. De kille, maar krachtige, riffs zorgen voor een knap geraamte waar geen speld tussen te krijgen is. Het nummer wordt intens afgesloten met koorzang. Het is meteen een heel knappe aanzet waar wat nog volgen moet en waarin de heren spelen met verschillende tempo’s en ritmes zonder aan kracht, kilte, duisternis en dreiging in te boeten. Met andere woorden: Bâ’a weet ons met dit tweede full-album opnieuw heel gemakkelijk te boeien en te overtuigen van begin tot de laatste klanken van afsluiter ‘Urbi et orbi Clamant’. Een echt uitschieter ontbreekt, maar daar tegenover staat het gegeven dat er geen enkele minderwaardig track te bespeuren valt op dit album. Vernieuwend is het niet, maar dat mag geen reden zijn om deze ‘Ergégore’ geen kans te geven, integendeel. Bâ’a bewijst met dit album dat we vanaf duidelijk rekening moeten houden met dit trio.

Luc Ghyselen (85)

Osmose Productions OPCD 438

Tracklist: 1. In Umbra et Luce 2. Domitor 3. Bellum 4. Fames 5. Obitusque 6. Urbi et Orbi Clamant