Firn: Frostwärts

Hou je van pagan metal – en we bedoelen dan niet de pagan metal om wilde rondedansjes te gaan maken terwijl er liters bier wordt vergoten, maar wel (h)eerlijke pagan metal waar elementen uit paganisme en black metal wondermooi samensmelten tot een heel intens en beklijvend geheel – dan zit je goed bij het debuut van Firn. Dit onlangs opgestarte project zorgt immers voor een nagenoeg perfecte symbiose van heidense folk elementen en black metal erupties waar er gespeeld wordt met rustiger en kalmere tempo’s en ritmes en heel furieuze energieke uitbarstingen van black metal. Voeg daar op vocaal gebied alles aan toe wat het (sub)genre ook maar vraagt – bulderende rauwe en ruwe black metal vocalen, krachtige cleane zang, mooie samenzang, … – en je begrijpt dat dit zeven tracks tellend werkstuk een schitterend resultaat is geworden waar kracht, melodie en paganisme perfect samengaan met de kille, duistere en dreigende kracht van black metal. Elk van de zeven tracks bevat tal van wisselingen in tempo, ritme, kracht en dreiging, worden enorm goed opgebouwd, en boeien van begin tot einde. Een uitschieter kunnen we je niet meegeven, daar alles op zeer hoog niveau wordt gebracht. Een minpuntje kunnen we al zeker niet aanduiden, zodat deze ‘Frostwärts’ enorm hoog zal eindigen in ons eindejaarslijstje. Wil Firn dit, A.U.B., ook presenteren tijdens live concerten?

Luc Ghyselen (98)

Einheit Produktionen / Schattenpfade

Tracklist: 1. Frostwärts 2. Urkraft 3. Wo Die Winde Thronen 4. Sonnenrad 5. Menhir 6. Vater Berg 7. Firn