Sidus Atrum: Spiral Of Life

Sidus Atrum (Oekraïne) is een muzikaal project van de Yulia Lykhotvor dat de dame in 2015 heeft opgestart in Kiev. Een eerste full-album, ‘Cold Silence’ (2019), telde vijf tracks en laat een mix van doom, death metal en black metal op je los. Een digitale single, ‘Ghost Song – Lullaby Of The Lost’, volgde in 2020 die ze samen met Margarita Arabadzhieva maakte. Yulia zorgde voor de muziek en Margarita voor de tekst. Nu is Yulia, of eigenlijk Sidus Atrum moeten we zeggen, er terug met een tweede full-album. ‘Spiral Of Life’ telt zes tracks en laat opnieuw een zeer beklijvende mix van doom, death metal en black metal op de wereld los. Korte atmosferische momenten van sfeervolle rust zorgen voor een extra spanningsveld. Maar het zijn de stevige en heftige passages die met de meeste aandacht gaan lopen, al komt dat misschien wel door het enorme contrast die Yulia in haar songs weet te bouwen. Niet enkel op puur muzikaal vlak weet ze zo’n contrasten te maken, want ook op puur vocaal vlak weet de dame ons te boeien. Mijmerend neuriënd, cleane zang, rauwe grunts, typisch black metal gekrijs, … het komt allemaal aan bod en het klinkt ons allemaal evengoed in de oren. Serhii Lykhotvor (Sad Alive Said) hielp een handje met gitaarwerk en arrangementen, terwijl Daniel Neagoe (Clouds, Daius, Eye Of Solitude) een vocaal handje toesteekt tijdens ‘Rain Brings Your Voice’. Eigenlijk zijn we vooral benieuwd of Yulia dit ook live zou kunnen brengen, omdat vooral haar wisselende vocalen immens opvallen en we dus razend benieuwd zijn of dit tijdens live concerten wel haalbaar zou zijn. In ieder geval zorgt Sidus Astrum met ‘Spiral Of Life’ voor een zeer beklijvend en intens schijfje dat nog heel vaak in onze playlist zal opduiken.

Luc Ghyselen (95)

Kvlt Und Kaos Productions

Tracklist: 1. Fading Light 2. Sea Of Life 3. Breath Of Agony 4. Farewell 5. Rain Brings Your Voice 6. Regression