Gauntlet Rule: The Plague Court

Gauntlet Rule is een nieuw project opgestart in 2019 door gitarist Rogga Johansson (o.a. Paganizer, Massacre, …) en bassist Peter Svensson (o.a. Assassin’s Blade, Void Moon, …). Korte tijd later werd de line-up uitgebreid met vocalist Teddy Möller (o.a. Loch Vostok, Wuthering Heights, …). Drie heren die duidelijk reeds lang de klappen van de muzikale zweep kennen. Met Gautlet Rule keert het gezelschap terug naar de roots van traditional heavy metal wat betekent dat fans van – we noemen voor de vuist weg Iron Maiden, Saxon, Grim Reaper, … – het genre er een nieuwe band bij hebben. Het trio kreeg voor dit debuut extra hulp aangeboden van drummer Lars Demoké, terwijl Kjetil Lynghaug de gitaarsolo’s inspeelde. Extra gasten zijn er ook nog met Blaze Bayley die ‘Dying For My Dreams’ een extra vocaal accent bij brengt. Ook Lorraine Gill mag een vocaal accentje plaatsen en doet dit voortreffelijk tijdens ‘A Choir Of Angels’. Liefhebbers van het genre wordend na ook tien tracks lang op hun wenken bediend met knap opgebouwde nummers die een stevige basis van drums en bass laat horen, een pak krachtig riffs mee krijgen van riff master Rogga Johansson, krachtige vocalen hebben en melodieuze gitaarsolo’s. Of dit voldoende is om de liefhebbers van het (sub)genre over de streep te trekken, daar hebben we toch een beetje onze twijfels over. Voornamelijk dan vanwege het feit dat geen van de songs er echt boven steekt, en dat de heren toch wel mooi en braafjes tussen de uitgetekende lijntjes van het subgenre blijven kleuren. Kortom, wij missen wat verrassende elementen om volledig overstag te gaan. Nu is ‘The Plague Court’ zeker geen slecht album, maar we missen het peper en zout die voor meer smaak kunnen zorgen. Met andere woorden: het blijft allemaal iets te braaf en, vooral, te voorspelbaar.

Luc Ghyselen (72)

From The Vaults VAULT 58

Tracklist: 1. The Caneham House 2. Run The Gauntlet 3. The Well Of Shadows 4. Runes Of The Autumn Witch 5. Dying For My Dreams 6. Valley Of Thorns 7. Plague Court 8. By The Gods Who Are Not 9. A Choir Of Angels 10. Death Will Be Ours (And Ours Alone)