DeVicious: Black Heart

De relatief jonge band (anno 2016) kwam drie opeenvolgende jaren met nieuw materiaal uit. Deze Duitse melodieuze band onderbrak deze traditie even in 2021 door de gekende reden. Alex Frey, die de band leidt, gebruikte deze extra tijd voor het schrijven van nieuwe nummers waardoor het gezelschap nu terug is met het langverwachte vierde studioalbum ‘Black Heart’. Alex, die naast componist, ook bassist en producer is, heeft bij het inblikken in de Tower 13 Studios erop gelet dat zowel de gitaren van Radivoj Petrovic als de toetsen van Denis Kunz evenredig klinken. Beiden overstelpen de nummers met melodieuze melodieën. Jaded Heart zanger Michael Bormann en TNT zanger Baol Bardot Bulsara horen we bij de achtergrondzang. Deze twee, samen met zanger Antonio Calanna, zorgen ervoor dat elk refrein die extra dimensie krijgt. DeVicious wordt door drummer Lars Nippa vervolledigd. De band ging de studio in met het idee om zichzelf niet te herhalen en wou deze keer een andere sfeer creëren dan op de vorige albums, waarop ze zich gekneed hadden door grote arena-achtige melodieën. We horen in deze vierde plaat flarden van traditionele hard rock en (melodieuze) metal met wat progressieve kantjes. Naar eigen zeggen had het gezelschap “slechts” 137 productiedagen nodig voor hun recentste creatie. Dit conceptalbum is niet alleen een rock album, maar is tevens ook een soundtrack voor de komende comic book serie ‘Dollhouse DV’ gecreëerd door de band. De hoofdfiguren van de strips zijn de modellen op de cover van het album. Die strips en het artwork zijn in zijn geheel door de band gemaakt. Gierend en scheurend pakt het album met ‘Afterlife’ uit. We krijgen een eerste spervuur van het betere fretwerk met een dikke laag keys. De zoetgevooisde vocalen gaan er als zoete broodjes in. Veel melodie maar zonder veel franjes stevig beuken. Maar de echte oorworm is ‘Heroines’, die je in een mum van tijd verslaafd maakt. Met wat Oosters getinte sferen worden we in het nummer getrokken, dat een erg knappe brug in het refrein laat doorlopen. Een flink stukje progressiviteit in een verrassend arrangement verschuift de klassieke plaats van de solo helemaal naar achteren. Altijd leuk als “dat voorspelbare” een kick-in-the-butt krijgt. Na twee knappe nummers even wat rustiger met ‘A Special Mind’. Het repetitieve ‘Liar’ kon me minder overtuigen. Het titelnummer ‘Black Heart’ heeft met de leuke “nanana” mijn aandacht terug. Progressief en toch met een aanstekelijk melodietje passeren we vlotjes de eerste helft van het album. Knappe solo’s en opvullende toetsen zorgen dat de nummers erg vlotjes verteren. Het bonkende ritme, zoals in ‘Not Wat It Seems’ en het intense vocale werk vormen de kers op de taart. Frey’s groovy ratelende bas zorgt met Nippa’s gedreven slagwerk voor een knappe en verrassende intro van ‘Welcome The Night’. Het nummer vult mooi op als ook gitaar, keys en vocalen erbij komen. Het snarenwerk eist later in het nummer eventjes alle aandacht voor zich op. Back to the eighties met de symfonische toetsen en de krullende baslijnen, die ‘After Midnight’ doen op spinnen. Deze over de top melodieuze rocker heeft een knap plekje voor creativiteit ingebouwd. Net voor we afsluiten met een laatste intens oorwormpje ‘Miles Away’, passeert het perfecte melodieuze ‘Falling’. Niets mis mee, behalve dat het aan alle clichés voldoet, voor één keer mooi binnen de lijntjes blijft en daardoor te voorspelbaar is. Maar nogmaals, niets mis mee om even braafjes te zijn, net die variatie in aanbod maakt het album boeiend. De beide bonustracks stonden niet in deze press-uitgave, maar gezien het album vrij goed scoort, ga ik die toch even opsnorren. Deze ‘Black Heart’ is absoluut een stapje hoger dan hun eerder uitgebracht materiaal. Fans van Eclipse, Treat, Ammunition, TNT of Whitesnake zijn bij deze gewaarschuwd. Samen met Night Laser gaat DeVicious de podia onveilig maken en ondergetekende hoopt stilletjes op één van deze passages, gewapend met telelens, aanwezig te kunnen zijn.

Rocking Klingon (82)

Pride And Joy PJM 12791

Tracklist: 1. Afterlife 2. Heroines 3. A Special Mind 4. Liar 5. Black Heart 6. Not What It Seems 7. Welcome The Night 8. After Midnight 9. Falling 10. Miles Away 11. Escape From Reality (Bonus Track) 12. Axenya’s Dream (Bonus Track)