Lycia: A Day In The Stark Corner

Lycia is een Amerikaanse dark wave band opgestart in 1988 in Tempe, Arizona en teert vooral op ideeën van Mike VanPortfleet. Alhoewel de band nooit echt een grote doorbraak kon forceren, wordt Lycia beschouwd als een van grondleggers van dark wave. Vooral ‘The Burning Circle And Then Dust’ uit 1995 wordt veelvuldig vernoemd als een “must have”-album in dit (sub)genre. ‘A Day In The Stark Corner’ is het tweede full-album dat Lycia in 1993 op de markt bracht. Volgens frontman Mike VanPortfleet betekende het album bijna het einde van de muzikale carrière van de hem en de band want hij ging op dit moment door een heel donkere periode. Dat dit ook volledig tot uiting komt op dit album is dan ook niet vreemd. ‘A Day In The Stark Corner’ werd nu opnieuw gemasterd en, voor het eerst op vinyl, uitgebracht door het Italiaanse label Avantgarde Music. Het is deze versie die hier nu zijn rondjes draait. We krijgen pakken elektronica te horen in een heel duistere setting die je opzadelen met een onaangenaam gevoel. Mensen die in een diepe depressie zitten, raden we dan ook aan om dit album niet te beluisteren. De elektronische klanken stralen een bijzondere kalmte en rust uit en worden bijgestaan door trage drumpatronen die, alhoewel niet krachtig genoeg, ook bij doom van toepassing kunnen zijn. En dan zijn er ook nog de fluisterende bezwerende vocalen die je nog dieper meeslepen in een donker moeras. Wie fan is van het (sub)genre of van Lycia zelf en het originele album niet in huis heeft (of het reeds grijs heeft gedraaid), kan zichzelf nu enorm veel plezier doen met de heruitgave.

Luc Ghyselen (80)

Avantgarde Music AV 441

Tracklist: 1. And Through The Smoke And Nails 2. Pygmallion 3. The Body Electric 4. Wide Open Spaces 5. The Morning Breaks So Cold And Gray 6. The Remnants And The Ruins 7. Goddess Of The Green Fields 8. Everything Is Cold 9. Sorrow Is Her Name 10. Daphne