Mass Worship: Portal Tombs

Het Zweedse Mass Worship is een nieuwe band voor de meesten onder ons. Wij willen meegeven dat de band opgestart werd in 2018 en dat het titelloze debuutalbum uit 2019 heel wat stof deed opwaaien in ondergrond-middens. In ieder geval meer dan genoeg om op te vallen bij Century Media, zodat het tweede full-album van de band, deze ‘Portal Tombs’, al daar dit gereputeerde platenlabel op de markt wordt gebracht. De heren – Claes Nordin (vocals), Gustav Eriksson (gitaar), Dadde Stark (bass) en Fred Forsberg (drums) – zelf halen At The Gates, Mastodon en Meshuggah als inspiratiebronnen. De sound van Mass Worship wordt, althans volgens de bronnen waarover wij beschikken, als dark metal of dark death metal omschreven. Wij kunnen daar enigszins mee leven, maar zouden daar graag ook progressive metal en vooral core willen aan toevoegen. Zoals u ziet (leest) is het viertal moeilijk in een bepaald muzikaal vakje te stoppen. Wij vallen voor de gedreven, donkere en krachtige sound met de vele tempo en ritme wisselingen die ons eigenlijk het meest aan Meshuggah doet denken, als we het moeten houden bij een van hun voornaamste inspiratiebronnen. Maar als we enkel afgaan op vocalen doen moeten we heel zeker de term metalcore of core in het algemeen erbij nemen. De vocalen zijn immers heel bijtend, agressief en stralen een enorme kracht uit, zodat die heel vaak de meeste aandacht naar zich toe trekken. Dat de heren ook heel melodieus uit de hoek kunnen komen, bewijst het eerste deeltje van ‘Unholy Mass’. Voor de rest beukt het viertal er eigenlijk steeds genadeloos op los, onderwijl spelend met tal van veranderingen in tempo, ritme en kracht. We willen ook nog meegeven dat een paar gereputeerde gasten langs kwamen om Mass Worship een helpende hand te geven. Zo maken Jonas Stålhammar (At The Gates), Mark ‘Barney’ Greenway (Napalm Death) en Jonas Renkse (Katatonia, Bloodbath) hun opwachting. Het klinkt voor ons iets te veel richting core om dit tweede album van Mass Worship volmondig aan te raden, al beseffen we heel goed dat we daarmee een pak liefhebbers voor het hoofd stoten.

Luc Ghyselen (75)

Century Media

Tracklist: 1. Specular Void 2. Portal Tombs 3. Revel In Fear 4. Orcus Mouth 5. Unholy Mass 6. Dunes Of Bone 7. Scorched Earth 8. Empyrean Halls 9. Deliverance