Tardigrada: Vom Bruch bis zur Freiheit

Tardigrada is een atmospheric black metal band afkomstig uit Zwitserland alwaar de band in 2010 werd opgestart. Met ‘Vom Bruch bis zur Freiheit’ is het gezelschap aan zijn tweede full-album toe. Op het nieuwe werkstuk vind je acht tracks: vier korte sfeervolle korte instrumentale stukjes en vier lang uitgesponnen furieuze black metal stukken die elkaar afwisselen. Zo opent ‘VI’ het album met een rustig, sfeervol en best wel melodieus stukje. Het is een stukje dat op zo goed als elk album van elke band wel kan. ‘Verrat’, het eerste lang uitgesponnen black metal stuk, hoor je de band furieus, gedreven en energiek uit de bol gaan. Gelukkig zitten er een pak wijzigingen in tempo en ritme in het meer dan dertien minuten tellende nummer zodat er op vlak van variatie voldoende te genieten valt. De stevige en krachtige riffs zorgen voor donker en kil vertier, de stem vanThrenos (ook gitaar) past er wonderwel bij maar krijgt nu en dan tegengas van de hogere screams van Kryptos (ook gitaar). Zo ontstaat bijna een gesprek tussen beide heren waar wij alvast niet veel wijzer uit wordend aar de teksten in een Zwitsers-Duits dialect gebracht worden. Niet dat dit ons echt stoort want, zoals eerder gemeld passen de vocalen wonderwel bij de heftige, dreigende en in duisternis gehulde sound van de heren. Ook de felle drumpartijen van H.A.T.T. Doen hun duit in het zakje en zorgen voor de gedreven en energieke klank en worden daarbij steevast geholpen door stuwende basslijnen (sessie muzikant T.) die soms proberen om het overwicht te pakken in het geluid wat voor mooie accentjes zorgt (check bijvoorbeeld ‘Zwang’). Zo wisselen de heren heel rustige, melodieuze en kalme momenten (‘VI’, ‘VII’, ‘VIII’ en ‘IX’) af lang uitgesponnen furieuze stukken. (‘Verrat’, ‘Zwang’, ‘Trugschluss Vertraue’ en ‘ Vom Bruch bis zur Freiheit’). Die korte instrumentale “tussenstukjes” zorgen er wel voor dat het contrast met die lange stukken vrij groot is. Al moeten we ook toegeven dat ze voor ademruimte zorgen in een anders heel dreigende en in duisternis gedompelde sound. Rest ons nog te melden dat nog iets meer variatie in tempo en ritme tijdens de lange passages het geheel ten goede had gekomen, want bij sommige passages hadden we toch de neiging om de “skip”-toets te gebruiken. Toch zorgt Tardigrada voor een goed album die een pak black metal adepten zal kunnen verleiden (en die kunnen ook altijd de korte instrumentale intermezzo’s skippen).

Luc Ghyselen (80)

Eisenwald Eisen 193

Tracklist: 1. VI 2. Verrat 3. VII 4. Zwang 5. VIII 6. Trugschluss Vertraue 7. IX 8. Vom Bruch bis zur Freiheit