FireWölfe: Conquer All Fear

Het Amerikaanse FireWölfe werd in 2010 opgestart door de gitaristen Nick Layton en Paul Kleff die beide al ervaring hadden opgedaan bij andere bands. Dat geldt evenzo voor vocalist David Fefolt, drummer Jay Schellen en bassist Zack Uidl. Hun mix van melodic metal en hard rock is voor het eerst te horen op het titelloze debuut uit 2011. Ondanks de goede reacties, moet het gezelschap reeds sleutelen aan de line-up daar zowel Paul als Zack de band verlaten. Enkel die laatste wordt vervangen en wel door Bobby Ferkovich die ook al ervaring opdeed bij andere bands. Het tweede full-album, ‘We Rule The Night’, komt eraan in 2014. Pers en fans zijn vrij lovend, maar dat belet de line-up niet om uit elkaar te vallen. Op deze ‘Conquer All Fear’ krijgen we voor drie vijfde een nieuwe band te zien en te horen. Nick Layton (gitaar) en Bobby Ferkovich (bass) zijn aan boorde gebleven. Michael David is de nieuwe gitarist en Marco Bicca de nieuwe drummer. Moeilijker is het een nieuwe vocalist te vinden, al vindt men die uiteindelijk in de persoon van Freddy Krumins. ‘Conquer All Fear’ is het eerste werkstuk van FireWölfe met die line-up. Veel is er eigenlijk niet gewijzigd daar het vijftal nog steeds zorgt voor een mix van melodic metal en hard rock. Dat betekent dat bass en drums voor een solide basis zorgen, je twee gitaristen hoort die voor melodieuze en best wel krachtige gitaarlijnen en melodieuze solo’s zorgen, én een krachtig klinkende vocalist. Natuurlijk moet je dan vallen voor het stem timbre van de zanger, en net dat gebeurt niet echt. Dat Freddy over een niet onaardige stem beschikt, gaan we niet ontkennen. Toch hebben we steevast de indruk dat hij zichzelf moet forceren om een bepaald niveau te halen en dat zorgt er bij ons toch voor dat we op tijd en stond even de wenkbrauwen fronsen. Nee, begrijp ons echter niet verkeerd: ‘Conquer All Fear’ mag duidelijk gehoord worden, maar wij zijn er toch van overtuigd dat er tegenwoordig een pak releases zijn in dit subgenre die we beter weten te waarderen. Maar nogmaals, fans van het (sub)genre, en zeker van de band in bijzonder, mogen wat extra bijtellen bij ons waarderingscijfer.

Luc Ghyselen (70)

Limb Music LMP 2111-189

Tracklist: 1. Vicious As The Viper 2. Pedal To Metal 3. Conquer All Fear 4. Swallow My Pride 5. Candle In The Dark 6. Wages Of Sin 7. Black And Gold 8. Keep The Hounds At Bay 9. Magic (In Your Mind) 10. Method To Madness 11. Breakin’ Out