Sandstone: Epsilon Sky

Het Noord Ierse Sandstone werd in 2003 opgestart door Stevie McLaughlin (gitaar) en Sean McBay (vocals, gitaar). Korte tijd later kwamen Stevie’s broer David (bass) en Paddy Fleming (drums) erbij en was Sandstone klaar om de wereld te veroveren. Hun sound – een mix van hard rock en heavy metal – sloeg aan en in 2006 was het eerste full-album, ‘Tides Of Opinion’, een feit. ‘Purging The Past’ uit 2009 kreeg een aantal goed kritieken – waaronder veel lof van Bruce Dickinson (Iron Maiden) – en de naam Sandstone kreeg meer bijval. Opvolger ‘Culturul Dissonance’ (2011) bevestigde, maar korte tijd na het uitbrengen van album nummer vier, ‘Delta Viridian’ (2013) besliste de band om een rustpauze in te lassen om de batterijen terug op laden. Nu is Sandstone er eindelijk terug, met en lichtjes gewijzigde line-up, om het vijfde full-album uit hun carrière voor te stellen. ‘Epsilon Sky’ telt negen tracks die je muzikaal kan situeren als een mix van traditional heavy metal, melodic metal en progressive metal. Dan verwachten wij eerlijk gezegd flitsend gitaarwerk, enorm knappe vocalen en een pak ritme en tempowisselingen in elk nummer. Maar eigenlijk blijven we toch stilletjes op onze honger zitten. Oké, de nummers worden goed opgebouwd en gearrangeerd, maar van veel tempo en / of ritmewisselingen is hier niet echt sprake. Of toch niet van die onvoorstelbare wisselingen. Ook op het puur vocale vlak blijven we een beetje op onze honger zitten. Nee, je hoort ons niet beweren dat Sean niet over een goede stem beschikt, maar echt uitgesproken valt die niet op in tegenstelling tot een pak vocalisten bij andere bands uit dit (sub)genre. Het enige waar we – niet in elk nummer, maar toch heel vaak – voor op de banken springen zijn de vingervlugge flitsende gitaarsolo’s. Kortom, al bij al te weinig om ‘Epsilon Sky’ de hemel in te prijzen. Let wel, liefhebbers van het (sub)genre of van de band kunnen misschien, heel misschien nog iets extra’s bij ons cijfer optellen, maar zullen uiteindelijk ook volmondig moeten toegeven dat deze nieuwe van Sandstone in geen enkel eindejaarslijstje zal vermeld worden. Wij missen vooral kracht, maar ook souplesse en finesse. Of ligt de schuld bij de productie?

Luc Ghyselen (70)

Limb Music LMP 2111-187

Tracklist: 1. I Know Why 2. Cuts To You 3. Worn Soul 4. Fractured Time 5. Made Up 6. Dies Irae 7. Silhouettes Drown 8. Critical 9. The Last One