Metal Cross: Soul Ripper

Metal Cross is een cult heavy metal band uit Denemarken. De band werd in 1984 opgestart en zorgt voordat het doek finaal viel in 1989 voor twee demo’s en een paar nummers op een compilatie album. Wij, van MUSIKA, gaan eerlijk zijn en kenden de band totaal niet. Ook het titelloze dubbel-album uit 2014, met beide demo’s en met live opnames van het laatste concert van de band op 16 december 1989, is ons volledig ontgaan. En toch werden we meegesleurd in het promo verhaal ronde het officiële debuutalbum van Metal Cross die eigenlijk in 2014 opnieuw aan een muzikale carrière werkte. Maar kijk, ‘Soul Ripper’ zorgt voor acht traditionele heavy metal tracks die ergens schatplichtig zijn aan Armored Saint en Riot en knipogen vertonen van bands als Metal Church en Artillery. Elk van de nummers wordt mooi opgebouwd en krijgt een heel solide basis van bass (Ole Quist) en drums (Peter Mogensen) waar zowel kracht als souplesse van uit gaat. De gitaar tandem – Michael Steen Sørensen en Jon Lybæk – zorgen voor krachtige riffs, maar vergeten ook niet dat een goede gitaarsolo een nummer naar een hoger niveau kan tillen. En die komen in elk nummer aan bod. Steeds melodieus, soms flitsend of vingervlug, maar steeds in het teken van het nummer. En lost but not least beschikt Metal Cross met Esben Fosgerau Juhl over een heel goede vocalist. Zijn cleane stem verraadt kracht, maar is ook soepel en melodieus. Voeg daar een pak aanstekelijkheid aan toe – je grijpt zo goed als automatisch naar je luchtgitaar en je wel op tijd en stond meebrullen – en je begrijpt dat Metal Cross met deze ‘Soul Ripper’ een album op de markt brengt die er voor kan zorgen dat liefhebbers van traditionele heavy metal volledig overstag zullen gaan, en dat dit keer niet enkel in Denemarken maar ook over de rest van Europa. Wij hebben in ieder geval enorm genoten vanaf de eerste tonen van opener ‘My Time’ tot en met de slotakkoorden van ‘Vernal Equinox’. Een echte uitschieter ontdekten we niet, maar een miskleun is hier heel zeker niet te bespeuren. Kortom, Metal Cross zorgt met dit debuutalbum voor een stevige binnenkomer. Hopelijk kan het gezelschap bevestigen met een tweede worp of met een pak knappe live shows. Wij zijn alvast benieuwd of de heren ook onze kant opkomen.

Luc Ghyselen (90)

From The Vaults Vault 52

Tracklist: 1. My Time 2. Soul Ripper 3. Written In The Sand 4. Fall Of Cimbria 5. Distasteful Party 6. Memento Mori 7. The Drone 8. Vernal Equinox