Sonata Arctica: Acoustic Adventures – Volume One

De laatste jaren horen we deze Finse band vaker in een zachtere setting dan we hen gewoon zijn. Hun unieke geluid van melodieuze power metal is vrij herkenbaar. De eerdere pogingen om van hun fascinerende hymnes de elektrische begeleiding te strippen legde het gezelschap geen windeieren. Ze zagen de pandemie als een uitgelezen kans om op dit elan verder te borduren. Waar iedereen hoopte om met de live shows terug te kunnen beginnen, lijkt een nieuwe variant de kop op te steken en harder dan ooit toe te slaan. De live-shows lijken gedoemd om tot onbepaalde datum opgeschort te worden. Toch probeert Sonata Arctica de verbintenis met de fans te verstevigen door van intieme, pure en oprechte vertolkingen van hun iconische juweeltjes te brengen. In de gelederen vinden we nog steeds vocalist Tony Kakko, gitarist Elias Viljanen, bassist Pasi Kauppinen, keyboardspeler Henrik Klingenberg en achteraan drummer Tommy Portimo. Voor een eerste deel (‘Volume One’) werd uit hun tien fascinerende studioalbums van Scandinavische pracht en magie een dozijn hymnes gekozen. De traditionele formule van scheurende gitaren en massieve drums werd bijgestuurd naar een akoestische uitvoering. Nummers werden omgevormd naar “unpluged” versies, maar geven nog steeds het hart, de geest en de essentie van deze band weer. En eigenlijk is de naam ‘Acoustic Adventures’ een beetje misleidend, want het is niet helemaal akoestisch. Een soort “herwerkte versie die samen live in de studio werden uitgevoerd” zou misschien juister geweest zijn, maar we gaan niet vitten. Het oorspronkelijk idee was om de opnames in Los Angeles op te nemen in een studio van een vriend, maar een uit de hand gelopen tournee besliste daar anders over. Alles werd ingeblikt in de zomer van 2020, waarna het mixen en masteren volgde. De magie begint met een betoverend ‘The Rest Of The Sun Belongs To Me’, dat oorspronkelijk een bonusnummer op een Japanse uitvoering was van ‘Winterheart Guild’ uit 2003. Subtiel wordt de spanning in de verzen opgebouwd om bombastisch te worden in het refrein. Voor enkele nummers was het zelfs nodig om de arrangementen volledig te herschrijven, waardoor deze nieuwe uitvoeringen anders klinken dan de originele versies. Luister maar naar de speciale versie van ‘For The Sake Of Revenge’ of de hammond begeleiding op ‘A Little Less Understanding’. Blijkbaar was ‘Wolf & Raven” een extra uitdaging voor Henkka om op akoestische piano te spelen. Hij voegde eraan toe “dat de hele sessie een grote uitdaging voor iedereen was om ervoor zorgen dat de nummers in tempo bleven, gezien alles live gebeurde zonder metronoom”. Let ook even op het swingende ‘The Wolves Die Young’, dat ondergedompeld wordt in dansende pianolijnen en de vertederende ballad ‘Tonight I Dance Alone’. Alhoewel het over gekende nummers gaat, zijn de akoestische uitvoeringen toch een knap bewijs van het schrijftalent dat de band in huis heeft. Ze hebben niet zomaar de elektrische gitaren ingeruild maar hebben geheel nieuwe arrangementen geschreven en niet alleen daarom klinken de herkenbare deuntjes vaak anders dat de originele versies. Het eerste album is een prachtige compilatie van nummers uit de hele carrière van de band. Zo komen de melancholische melodieën nog meer uit, die in het hart van elk Sonata Arctica nummer zitten. Er werd beloofd dat ‘Volume Two’ niet lang op zich zou laten wachten, waardoor de pandemie niet altijd in een negatieve context over de tongen zal gaan.

Rocking Klingon (85)

Atomic Fire Records

Tracklist: 1. The Rest Of The Sun Belongs To Me 2. For The Sake Of Revenge 3. A Little Less Understanding 4. Alone In Heaven 5. Tallulah 6. Don’t Say A Word 7. As If The World Wasn’t Ending 8. Paid In Full 9. Tonight I Dance Alone 10. The Wolves Die Young 11. Wolf & Raven 12. On The Faultline