Persona: Animal

Tunesië is nu niet bepaald de eerste naam van een land dat door ons hoofd flitst als het aan komt op “metal”. Persona werd wel in Tunis opgestart in 2010. De kern wordt gevormd door Melik Melek Khelifa (gitaar), Yosri Ouada (gitaar) en Jelena Dobrić (vocals). In 2016 laat de band voor het eerst stevig van zich spreken middels het debuutalbum ‘Elusive Reflections’, een tien tracks tellend album waar stevige heavy stukken worden afgewisseld met progressive elementen en catchy momenten. Dankzij crowdfunding zorgt het gezelschap in 2017 al voor een opvolger. ‘Metamorphosis’ zorgt ervoor dat ze ook buiten de landsgrenzen kunnen optreden (o.a. Femme in Nederland) en de internationale erkenning wenkt. Persona wil de lat intussen nog wat hoger leggen en het kerntrio van de band verhuist naar het Duitse Hannover waar ze al vlug extra aandacht krijgen. Nu is het gezelschap, dat nog steeds bestaat uit het genoemde kerntrio aangevuld met Eike H. Nehen (bass) en Simon Schröder (drums), klaar met een derde full-album. ‘Animal’ zorgt voor tien tracks die opnieuw een samensmelting zijn geworden van aanstekelijke momenten met best wel heel heavy klinkende stukken. Het kwintet brengt dit alles in een mix van alternative metal en progressive metal die ze overgieten met een sausje van symphonic metal. En alhoewel elke muzikant hier zijn deeltje in de spotlight opeist, is de grootste aandachtstrekker toch de heel soepele stem van Jelena Dobrić die heel krachtig en clean uit de hoek kan komen, maar het volgende moment ook kan uitbarsten in een rauwe grunt. Hoog of laag maakt haar ook al niets uit als we hier mogen afgaan op de tracks op dit album. Zelfs breekbaar gefluister, zoals op het einde van ‘Shadows’, zorgt ervoor dat we de rillingen over onze rug voelen lopen. De goede opbouw en knappe arrangementen van de nummers zorgen voor de rest. Een ding mist Persona nog om zich te onderscheiden van een pak andere bands: een nummer dat er echt bovenuit steekt, dat de overige nummers wat in de schaduw zet. Nu krijg je tien nummers van dezelfde uitstekende kwaliteit die ons boeien van begin tot eind, maar die ons nog net iets te weinig doen om van een topper in het genre te spreken. Let wel, we willen het vijftal van Persona niets in de weg leggen en zien zelfs graag nieuw bloed bij de top komen, maar daarvoor heeft Persona op zijn minst één nummer nodig dat er echt bovenuit steekt. ‘Animal’ is zodoende een knap album geworden en zal zeker zijn weg vinden naar een pak liefhebbers van het (sub)genre, maar echt “top” is ‘Animal’ niet.

Luc Ghyselen (82)

Independent release

Tracklist: 1. Ghost 2. Animals 3. Beyond 4. Hurricane 5. You Can’t Stop Me 6. Oracle 7. Shadows 8. Shout Out Loud 9. Alpha 10. Swallow The Night