Tony Martin: Thorns

Wie zich al een tijdlang “heavy metal fan” noemt zal ongetwijfeld al ergens “gestruikeld” zijn over de naam Tony Martin. Deze Britse vocalist is reeds actief sinds de jaren zeventig, maar haalde voor het eerst de internationale metal spotlights toen hij ingelijfd werd door Black Sabbath als vervanger van Glenn Hughes, een stek die hij innam tussen 1987 en 1991 en dan nog een keer tussen 1993 en 1997. Zo is hij te horen op zes albums van deze legendarische Britse band. Verder is hij ook te horen als vocalist op albums van Giuntini Project, Silver Horses, Rodinelli en natuurlijk Dario Mollo / Tony Martin. Met ‘Thorns’ is hij aan een tweede album toe onder eigen naam. Samen met gitarist Scott McClellan schreef hij de elf nummers op dit album. Het tweetal wordt verder bijgestaan door drummer Danny Needham (Venom) en bassist Magnus Rosen (Hammerfall), al maakt ook Greg Smith (bass) zijn opwachting. Het eindresultaat zijn elf tracks die de classic eighties metal uitademen, nummers die je evengoed op een album van bijvoorbeeld Black Sabbath of Dio, om het maar bij die twee te houden, zou hebben kunnen vinden uit die periode. Dan weet je het al. Een heel krachtige sound met een heel solide, maar best wel soepele, basis van bass en drums als fundament, krachtige maar best wel melodieuze gitaarlijnen als ruwbouw, aangevuld met heel sterke cleane vocalen en superbe flitsende melodieuze gitaarsolo’s. Opvallend is het feit dat het lijkt alsof de stem van Tony Martin nog aan kracht en souplesse heeft gewonnen ten opzichten van zijn vocalen tijdens zijn Black Sabbath periode. Net alsof hij een extra dimensie aan zijn stem timbre heeft toegevoegd tijdens de tussen liggende jaren. Maar ook de overige muzikanten staan hier ruimschoots hun mannetje en bewijzen elke track opnieuw dat ze er echt wel staan. Het zorgt voor een heel knap en boeiend album dat liefhebbers van traditional heavy metal over de streep moet kunnen trekken. Meebrullen mag, je luchtgitaar uit de kast halen kan ook, en ook stevig headbangen staat hier hoog aangeschreven. Geniet van deze ‘Thorns’, laat je er zelf door prikken en begeesteren, en, last but not least, voeg dit nieuwe Tony Martin album toe aan je collectie.

Luc Ghyselen (85)

Battlegod Productions

Tracklist: 1. As The World Burns 2. Black Widow Angel 3. Book Of Shadows 4. Crying Wolf 5. Damned By You 6. No Shame 7. Nowhere To Fly 8. Passion Killer 9. Run Like The Devil 10. This Is Your Damnation 11. Thorns