Primalfrost: Lost Elegies

Primalfrost is een muzikaal project van Dean Arnold – je misschien ook bekend als live gitarist bij Belphegor – die hier alle touwtjes zelf in handen houdt. Dat betekent dus dat deze multi-instrumentalist instaat voor alle instrumenten, de orkestratie en de vocalen. Met ‘Lost Elegies’ is hij zo aan een tweede full-album toe. Primalfrost werd in 2012 opgestart en debuteerde meteen dat zelfde jaar nog niet onaardig middels de ep ‘Chapters Of Time’. Een heel pak lovende kritieken waren dan weg gelegd voor het eerste full-album, ‘Prosperous Visions’, uit 2014. Zijn mix van melodic death metal met invloeden van power metal, black metal en Viking metal vielen enorm in de smaak en staken, volgens sommige persmensen, zelfs Wintersun naar de kroon. Zover zouden wij alsnog niet durven gaan, maar met ‘Lost Elegies’ komt hij toch heel aardig in de buurt. ‘Lost Elegies’ telt acht tracks die ons stuk voor stuk weten te bekoren dankzij het best wel aanstekelijke karakter waar melodie, kracht en dreiging in samensmelten. Voeg daaraan toe dat Dean heel goed weet hoe hij een song moet opbouwen en die ook nog passende arrangementen mee geeft en je begrijpt dat de acht tracks op deze ‘Lost Elegies’ hier enorm in de smaak vallen. Je krijgt dan ook nog heel wat variaties in tempo’s, ritmes, kracht en dreiging te horen, zonder dat hij de melodie uit het oog verliest. Een paar nummers krijgen dan ook nog een stuk epische grandeur mee en zo zit je gebeiteld voor een goede vijfenveertig minuten intens muzikaal genot. Vraag ons niet om één bepaalde track als onze favoriet aan te duiden want dat kunnen we echt niet. De, naar onze smaak, minste track is het korte instrumentale ‘As Embers Wane’ maar je kan die ook bezien als een intro tot het machtige afsluitende ‘Tenebrous Skies’. Met andere woorden, liefhebbers van melodic death metal met invloeden uit tal van andere (sub)genres zullen een vette kluif hebben aan dit album. Wij hopen enkel dat Primalfrost niet opnieuw zeven jaar wacht met een opvolger van dit uiterst knappe werkstuk.

Luc Ghyselen (95)

Independent Release

Tracklist: 1. Maelstrom 2. Bringer Of Immensity 3. Nomad 4. Stormbearer 5. Voyage Into Ruin 6. Solace Kingdom 7. As Embers Wane 8. Tenebrous Skies