Behemoth: In Absentia Dei

Het Poolse Behemoth hoeft geen introductie meer, althans niet voor liefhebbers van black metal en blackened death metal. Deze band werd in 1991 opgestart door Nergal en Baal Ravenlock als Baphomet, maar omdat beiden vonden dat er toen al te veel bands met die naam rond liepen, koos het tweetal al vlug voor de naam Behemoth. Na vier knappe demo’s werd in 1995 een eerste full-album op de markt gebracht dat zowel door pers als publiek goed gesmaakt werd. Het is de start van een schitterende muzikale carrière die Behemoth aan de absolute top van het (sub)genre heeft geplaatst. Album na album lijkt de fan base van de band nog te groeien en dat ondanks wat wisselingen in de line-up. Behemoth, anno 2021 bestaat uit Nergal (vocals, gitaar), Orion (bass, backing vocals) en Inferno (drums). Tijdens live concerten komt daar sinds 2004 ook nog Seth (gitaar, backing vocals) bij. Het is dit viertal dat ook instaat voor deze ‘In Absentia Dei’, een show opgenomen tijdens de wel gekende pandemie in een oude afgelegen leegstaande kerk op het Poolse platteland in september 2020. Een show die op cd, blu ray en vinyl wordt uitgebracht door Nuclear Blast. Wij, van MUSIKA, hebben de cd versie beluisterd en zijn, nogmaals, onder de indruk van de kracht en de dreiging die van dit gezelschap uitgaat. Negentien nummers lang weten de heren van Behemoth ons te boeien en te overtuigen. En zonder dat we beelden zien van wat een impressionante omgeving moet zijn geweest, worden we omvergeblazen – en dat niet enkel door ‘Blow Your Trumpets Gabriel’ – door wat Behemoth hier neerzet. Oké, we geven grif toe dat we fan zijn van deze duivelse Poolse band en het is een feit dat we de Behemoth al ettelijke maal live aan het werk zagen zodat we ons ook een visueel beeld kunnen vormen van de show van dit gezelschap. Voor wie zich geen beeld kan vormen is er natuurlijk de blu ray, voor anderen zal de audio opnieuw volstaan om hen over de streep te trekken. Behemoth zorgt op dit album voor ongeveer een een uur en drie kwartier donker, dreigend en krachtig muzikaal vertier. En dat mogen de heren voor mijn part bij elke show zo doen.

Luc Ghyselen (90)

Nuclear Blast

Tracklist: cd 1: 1. Evoe 2. Wolves ov Siberia 3. Prometherion 4. From the Pagan Vastlands 5. Blow Your Trumpets Gabriel 6. Antichristian Phenomenon 7. Conquer All 8. Lucifer / cd 2: 1. Ora Pro Nobis Lucifer 2. Satan’s Sword (I Have Become) 3. Ov Fire and the Void 4. Chwała mordercom Wojciecha (997-1997 dziesięć wieków hańby) 5. As Above So Below 6. Slaves Shall Serve 7. Chant for Εσχατον 2000 8. Sculpting the Throne ov Seth 9. Bartzabel 10. Decade of Θεριον 11. O Father O Satan O Sun!