Glasya: Attarghan

Het Portugese Glasya is een symphonic metal band die in 2017 werd opgestart. Twee jaar later debuteerde het gezelschap met het full-album ‘Heaven’s Demise’ dat wij best konden smaken. Nu heeft het zestal – Eduarda Soeiro (vocals), Hugo Esteves (gitaar), Bruno Prates (gitaar), Davon Van Dave (keyboards, orkestratie), António Durães (bass) en Bruno Ramos (drums) – een eigen verhaal geschreven over een fictieve persoon, Attarghan, die in opstand komt tegen de orders van de machtige Persische koning. Geïnspireerd door soundtrack albums uit de jaren zestig en zeventig, waar korte gesproken woord stukjes het verhaal schetsten van de film tussen de muzikale stukken door, zorgt Glasya ervoor dat ‘Attarghan’ tot leven komt en kan je zelf zijn verhaal visueel gaan uitdenken. En net die stukjes gesproken woord zijn voor ons een beetje een doorn in het oog. Samen met de mannelijke vocalen die her en der opduiken zijn dat de stukken die ervoor zorgen dat we deze ‘Attarghan’ niet volmondig zullen aanraden. Vergis je echter niet: de nummers op zich worden mooi opgebouwd, de stem van Eduarda klinkt krachtig en soepel, kracht en melodie gaan mooi samen en worden ondergedompeld in een stevig symfonisch bad. Voeg daar knappe gitaarsolo’s aan toe, en een zeer solide en soepele basis van drums en bass, en je verkrijgt eigenlijk best wel een knap album, maar, zoals eerder gemeld, de “bindteksten” tussen de muzikale fragmenten door, zorgen hier voor heel wat wrevel. Rest ons nog te melden dat Marco Pastorino (Temperance) zijn opwachting maakt tijdens ‘From Enemy To Hero’ en dat Caterina Nix te horen is tijdens ‘First Taste Of Freedom’. En vooral die laatste zorgt hier voor een paar extra procentjes die Glasya nodig heeft. Misschien in de toekomst toch even nadenken over het gebruik van spoken word stukjes die het verhaal moeten vertellen.

Luc Ghyselen (68)

Scarlet Records SC 407-2

Tracklist: 1. Attarghan 2. From Enemy To Hero 3. Way To Victory 4. Retaliation 5. First Taste Of Freedom 6. Journey To Akhbar 7. Queen’s Temptation 8. Battle For Trust 9. The Sound Of 10.000 Feet Marching 10. Within The Sandstorm 11. We Weren’t Meant To Be 12. At The Empire’s Gate 13. Eye To Eye Sword To Sword 14. A New Era Has Come 15. The Legend Lives On