Felskinn: Enter The Light

Vocalist Andy Portmann heeft al menig (berg)watertje doorzwommen. Op elfjarige leeftijd speelde hij al mee in zijn eerste band als gitarist, later als bassist, daarna als drummer en pas daarna werd hij zanger. Een man die van vele markten thuis is blijkbaar. Ook musical is hem niet vreemd, al zou hij eigenlijk landbouwer van opleiding zijn. Hij werkte zelfs mee aan enkele albums van Krokus als achtergrondzanger. Felskinn is in 2005 nog begonnen als een soloproject maar groeide beetje bij beetje uit naar een echte band. Ze speelden datzelfde jaar nog in het voorprogramma van hun Zwitserse collega’s Shakra. Het ging hard, want het jaar erna verscheen hun debuut ‘Felskinn’ en opnieuw een jaar later bevestigden ze met ‘Listen!’. Maar toen viel het menige jaren stil rond het gezelschap. We spoelen een tiental jaar vooruit en daar blijkt dat Felskinn terug op de juiste sporen zit. Anno 2018 verscheen de band, die genaamd werd naar een rotsachtige uitloper van de Walliser Alpen, terug ten tonele met ‘Mind Over Matter’. Anno 2022 staan ze er terug in een ijzersterke bezetting. Vocalist Andy Portmann en gitaristen Martin Rauber en Tom Graber schreven voor ‘Enter The Light’ alle muziek en teksten. De line-up vervolledigt zich met drummer Ronnie Wolf en bassist Beat Schaub. In mei 2021 werden de nummers opgenomen. Om het nieuwe album ook effectief tot in de rekken te krijgen werd een crowdfunding campagne opgezet. Daardoor werd het mogelijk om hun knap gitaargericht geluid als een geheel van twaalf nummers te verpakken. Ze laten opnieuw klassieke heavy metal elementen versmelten met melodie en sterk gitaarwerk, wat een vrij toegankelijke cocktail oplevert. Voor de mix en finale mastering riepen ze de hulp in van Jacob Hansen in zijn studios in Denemarken. Daardoor krijgen we de garantie dat dit nieuwe schijfje optimaal zal klinken. Een flitsende en melodieuze opener ‘Darkness In Your Eyes’ zorgt alvast voor een aangename verrassing. Het nummer ontploft bijna letterlijk in je gezicht als het catchy refrein eraan komt. De gierende portie snarenwerk die je erbij krijgt, is om je vingers af te likken. Je kan het nummer ook vinden op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=wOmemd1z2K4. De knappe vocalen van Andy zorgen dat het plaatje volledig past. Hij haalt zelfs nog wat langer uit tijdens het iets tragere ‘Send The Angels Down’. We krijgen een beetje van alles te horen, zoals het groovy en dreunende ‘Your Life Is Mine’, waar Beat zijn viersnarig monster stevig laat grommen. Of wat denk je van het bombastische oorwormpje ‘World Will End’, dat ondanks een veel tragere cadans, een snuifje Tobias Sammet laat horen. Alhoewel het tempo in ‘The Final Reason’ ook relatief laag ligt, brengt de vocalist een erg catchy nummer. Die Andy, da’s toch echt een vocaal beest om “U” tegen te zeggen. We krijgen vaak uptempo nummers waar de melodie centraal staat. Die sterke troef die zoals in ‘The Saviour Was Born’, wordt terecht vaak open en bloot op tafel gegooid wordt. Het strijdvaardige ‘SixFiveFour’ sluit de rangen. Ik hield na het openingsnummer mijn hart vast omdat ik twijfelde dat dit hoge niveau een gans album kon blijven duren. Deze vierde worp bleek echter nagenoeg een schoolvoorbeeld van hoe je een portie kracht, melodie en dynamiek aanstekelijk maakt. De samenwerking van solide snarenwerk, erg knappe vocale lijnen en een stevige ritmesessie worden in een aantal variaties gebracht, waar “voluit gaan” de rode draad is. Erg aangenaam verrast, een plaat die ik nog wel enkele keren ga beluisteren. Benieuwd welke tracks er nog vóór de release van het album zal uitgebracht worden, want elk nummer is een beleving op zich.

Rocking Klingon (85)

Rock Of Angels Records

Tracklist: 1. Darkness In Your Eyes 2. Send The Angels Down 3. Enter The Light 4. Your Life Is Mine 5. World Will End 6. Driven 7. The Saviour Was Born 8. Life Beyond The Line 9. Lonely Heart 10. The Final Reason 11. Where 12. SixFiveFour