Sullen Guest: Phase

Sullen Guest is een death / doom metal band uit Litouwen, alwaar de band in Vilnius in 2013 werd opgestart. Gitarist Tenebra is de enige overlever van de originele line-up en voor dit album werd de line-up opnieuw gewijzigd. Nog aan boord gebleven zijn drummer Doloribus en Inanitas (gitaar, vocals), nieuw is bassist Mortem. Wij, van MUSIKA, ontdekten de band middels het tweede full-album. ‘Chapter III’ (2021) liet een knappe indruk op ons na: check onze review. Ook het drie tracks tellende ‘Phase’ doet dit. Mooi opgebouwde nummers waar liefhebbers van death / doom zeker hun gading in zullen vinden. Trage, slepende stukken worden afgewisseld met iets meer melodieuze fragmenten die ook net iets meer vaart mee krijgen zonder dat we van uptempo nummers of snelheidsmonsters kunnen spreken. Naast het mooie gitaarwerk, zijn het vooral de vocalen die het meest in het oog / oor springen. Die klinken rauw, snijden diep door, en zijn best wel dreigend en laten een pak emoties – pijn, angst, eenzaamheid, bedrog, dood, … – horen die ook overslaan op je eigen gemoed. Tijdens het afsluitende ‘Assent’ krijg je nog gastvocalen te horen die voor een mooi contrast zorgen. Indien je kiest voor een fysiek exemplaar van dit album, iets wat later dit jaar op de markt komt, krijg je er de drie nummers nog eens extra bij in een instrumentale versie die, naar verluidt dan toch, nog een ietsje anders klinken. Wij zijn alvast danig onder de indruk van deze drie nummers die lang nazinderen.

Luc Ghyselen (90)

Independent release

Tracklist: 1. Come With Me 2. Voice Of The Subconscious 3. Assent