Silhouette: Les Retranchement

Met het zeven tracks tellende ‘Les Retranchement’ debuteert het Franse black metal gezelschap Silhouette. De band werd eerst nog als solo project opgestart in 2019 in Montpellier door componist en gitarist Achlys. Op dit album krijgt Achlys steun en medewerking van vocalisten Ondine en Yharnam, bassist Grise, rhythm gitarist Xes en drummer Zhand. Grootste verrassing bij Silhouette is het gebruik van cleane vrouwelijke vocalen naast de typische mannelijk rauwe black metal vocalen. Het zorgt voor een verbazingwekkend contrast die wij alvast weten te waarderen. De korte opener, ‘Ascension’, kan je zo op het verkeerde spoor zetten. Rustige klanken die ons zelfs aan doom doen denken met een schitterende vrouwelijke engelenstem. Er komt extra duisternis en dreiging kijken als ‘La Première Neige’ van start gaat. Maar nog steeds zorgt die zachte vrouwelijke engelenstem dat black metal ver uit onze gedachten gebannen wordt. Dit verandert heel plots als men furieus het gaspedaal intrapt want dan maken ook typische (mannelijke) black metal vocalen hun opwachting. Daarna speelt men die twee uitersten verder tegen elkaar uit en ontstaat een beklijvend nummer met veel variatie in tempo, ritme, kracht en dreiging. Al even knap uitgewerkt lijkt ons ‘Au Seuil de l’Oubli’ waar beide stemmen opnieuw lijnrecht tegenover elkaar staan en waar men opnieuw mooi speelt met stukken waar zachte duisternis tegenover beklijvende ellende staan. Voor ‘Interlude’ kiest men opnieuw voor een heel rustige aanpak met zachte klanken en enkel de vrouwelijk vocalen die het nummer naar een hoog niveau tillen. In het titelnummer, ‘Le Retranchement’ komt een gast aan bod, want de cleane mannelijk vocalen worden ingezongen door Clément Château die zo nog een extra accent aan de sound van Silhouette toevoegt. Toch is het opnieuw de cleane breekbare vrouwelijke stem die bij ons het hoogst scoort. Een veel typischer black metal is ‘L’Etreinte De La Chute’ waar het gezelschap van meet af aan alle registers opentrekt en er furieus, gedreven en energiek tegenaan gaat. Het wordt meteen de meest “typische” black metal track op dit album, al is het niet zo dat men niet speelt met tal van wisselingen in tempo en ritme en dat de vrouwelijk stem volledig verbannen wordt. Met ‘Outro’ komen we al bij de laatste track van dit album aan. Net als de opener van dit album krijg je rustige klanken te horen met die toch wel prachtige vrouwelijke stem. Hadden we eigenlijk al gemeld dat alle teksten in het Frans worden gebracht? Of je er nu al dan niet van houdt, Silhouette zorgt voor een opmerkelijk album waarin het twee uitersten – een cleane breekbare vrouwelijke stem tegenover een typische rauwe en ruwe mannelijke black metal stem plaatst – gebruikt om tot een best wel geslaagd geheel te komen. Dat niet elke black metal adept hiervoor zal te vinden, kunnen we ergens begrijpen, maar uiteindelijk valt er ook voor die “die hard” fanaten voldoende te beleven om dit debuut van Silhouette een kans te geven.

Luc Ghyselen (82)

Antiq Records

Tracklist: 1. Ascension 2. La Première Neige 3. Au Seuil de l’Oubli 4. Interlude 5. Les Retranchement 6. L’Etreinte De La Chute 7. Outro