Shot Down Twice: Shot Down Twice

Zeg nu zelf, wat is er erger dan doodgeschoten te worden? Wel, twee keer doodgeschoten worden. Je kan de pittige ondertoon van hun muziek dan ook niet kwalijk nemen. Meestal klinkt de band dan ook stoer, recht voor z’n raap en erg krachtig. Daarin hebben, naast Carmen North’s vocalen, de aanstekelijke riffs van gitaristen Jeff Wilson en Pat Rogers een groot aandeel in. Rusty zorgt voor de ritmesessie, zowel drum als bas. Deze Canadese hard rock band werd in de zomer van 2019 gevormd door enkele heavy metal fans die wat plezier wilden hebben in de rock and roll wereld. Met hun eerste single ‘The Legend’ https://www.youtube.com/watch?v=Wru6sUuA9P0&ab_channel=shotdowntwice zetten ze de toon voor een volgende ep: ‘Got Up Once’. Hun klassieke sound met ruwe zang met agressief aanvallende gitaren zorgde voor een opzwepend debuut met een een modern geluid. Met de ballad ‘Mirage’ (https://www.youtube.com/watch?v=k3R_qarC0jI&ab_channel=shotdowntwice) vuurde de band een pak de emoties de wereld in, onderbouwd met lyrische diepte en geweldige muzikale storytelling. Daarna volgde nog ‘Beautiful Stranger’, een cover van Madonna met enkel vocalen en een snarenplukker, en ‘Christian Woman’, een cover van Type O Negative. Nu komen ze terug met een ep met zes nummers, waar productie, mix en masteren gedaan werd door Graham Stirrett Music. De ep begint vurig met ‘By Design’, waar het stevige gitaarwerk vrij centraal staat. Het eerder duistere nummer kent wat ritme en laat je wat wennen aan hun geluid, dat toch vrij vernieuwend is. Ritmewissels zorgen voor variatie in het ruwe en dynamische nummer. Er zijn enkele nummers op Youtube uitgebracht om het album te promoten. ‘Talk To Me’ was de eerste single, die je hier kan bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=12pqhWKjM5s&ab_channel=shotdowntwice. De energieke bandleden maken alles klaar om live te spelen, wat in de clip dan ook gebeurt, maar de beelden die erachter volgen zijn bij momenten te zot om los te lopen. ‘Undermine / Overthrow’ is de tweede clip en tevens wat uptempo gitaargeweld. https://www.youtube.com/watch?v=f_Hz-cJR-aA&ab_channel=shotdowntwice. Wat agressiever dan de andere nummers op de ep, maar het grijpt je wel bij de keel. De clip toont een soort jury die nogal ongelijk de punten uitdeelt. Een beetje overacting kan nooit kwaad om het ludieke erin te houden. Shot Down Twice sluiten hun ronkende sessie af met een rustige ballad ‘Goddess Of The Sun’, die intiem van wal gaat meer toch nog iets pittiger wordt. Veel variatie en toch veel gelijkenis in de nummers. Zes nummers die me niet helemaal warm kregen, maar toch wel even konden laten bewegen in deze podiumloze dagen.

Rocking Klingon (72)

Independant Release

Tracklist: 1. By Design 2. Talk To Me 3. At A Loss 4. Long Haul Blues 5. Undermine / Overthrow 6. Goddess Of The Sun