Svartalfar: Geisterwerk

De Oostenrijkse black metal band Svartalfar (er bestaat ook een gelijknamige band uit Polen) werd opgericht in 2000 en bracht drie full-albums uit in evenveel jaar vooraleer het vanaf 2005 plots héél erg stil werd rond deze band. Maar zie, in 2020 gaven ze plots weer een teken van leven met de ep ‘Von Niedergang und Neubeginn’. De bezetting wisselde fameus zodat er op dit moment enkel nog sprake is van het duo Blot en Mallorn. Wat onveranderd is gebleven, is het pure, rauwe black metal geluid van de heren. ‘Im Schwindenden Licht’ is nog een onvervalste intro die een zeer rustige doch onheilspellende aanzet vormt voor het album. ‘Von Geisterhand’ start met een melodieuze gitaar maar vanaf dan brandt het album helemaal los, zeker vanaf Mallorn zijn rauwe, krijsende zang uitspuwt. Het tempo ligt zoals we mogen verwachten doorgaans hoog maar zonder dat dit betekent dat er geen aandacht is voor melodie of afwisseling, integendeel. Dit is black metal zoals we het graag lusten. Agressief en rauw, dat zeker, maar het gaspedaal wordt niet constant tot de limiet geduwd. Voornamelijk het gitaarwerk is opvallend melodieus te noemen en zorgt ervoor dat het album constant begeestert. Er zijn momenten dat Svartalfar ons doet terugdenken aan hun bijna legendarische landgenoten Abigor maar dat kan uiteraard louter toeval zijn. Hoe het komt dat de band zo lang in een diep stilzwijgen gehuld is gebleven, daar hebben we het raden naar. Dat Svartalfar met ‘Geisterwerk’ een rentree langs de grote poort maakt, is echter duidelijk. Enkel het instrumentale, ambiënt-achtige ‘Heimgesucht’ is voor ons een rustpunt dat té lang aansleept en het tempo van het album aanzienlijk breekt. Dit had voor ons niet gemoeten, temeer daar afsluiter ‘Im Bann deiner Stille’ ook heel rustig op gang komt en pas na anderhalve minuut losbarst. Voor het overige kunnen we enkel héél erg positief zijn over ‘Geisterwerk’. Black metal liefhebbers die een melodieus randje weten te appreciëren, zullen dit album vast kunnen smaken.

K.H. (88)

Pesttanz Klangschmiede

Tracklist: 1. Im schwindenden Licht 2. Von Geisterhand 3. Omen 4. Verwitterung 5. Aus Abendrot und Blut 6. Heimgesucht 7. Im Bann deiner Stille