Deine Lakaien: Dual +

Deine Lakaien werd in 1985 opgestart als een puur elektronisch avant garde dark wave project door vocalist Alexander Veljanov en componist en multi-instrumentalist Ernst Horn die duidelijk geïnspireerd is door klassieke muziek. Met ‘Dual +’ is het tweetal aan zijn elfde studio-album toe, maar het is het eerste dat bij MUSIKA niet door de mazen van het net glipt. En hoogstwaarschijnlijk is het label Prophecy Productions daar verantwoordelijk voor want wij, van MUSIKA, dragen dat label een warm hart toe en kijken immers ook steeds opnieuw uit naar nieuwe releases omdat men daar enkel kiest voor kwalitatief hoogstaande muziek die meestal stevig buiten de lijntjes kleur van wat het genre of het grote publiek verwacht. We zijn waarschijnlijk de eersten om toe te geven dat het genre op zich – een mix van dark wave, avant garde, electronica en classical music – niet compleet ons ding is: we gruwen eigenlijk steeds een beetje als we termen als electronica en dark wave tegenkomen en classical music is eigenlijk ook al niet echt aan ons besteed. Maar door het feit dat de heren daar een experimentele mix van brouwen, klikt het eigenlijk wonderwel bij ondergetekende. We zijn ook de eersten om te stellen dat deze mix voor de meeste lezers / bezoekers van MUSIKA waarschijnlijk een, of zelfs meerdere bruggen, te ver zal zijn. En toch willen we er u op wijzen dat de heren hier voor een fantastische luisterervaring zorgen. De experimentele arrangementen van hun nummers is in een woord fantastisch. Als je dan ook nog weet dat ze nummers van anderen – hier Pink Floyd’s ‘Set The Controls For The Heart Of The Sun’, REM’s ‘Losing My Religion’ en DEVO’s ‘ Mr. DNA’ – perfect naar hun hand en sound weten om te zetten, dan weet je dat dit klasse muzikanten zijn. Daarnaast vallen we voor de enorm warme en soepele stem van Alexander Velianov die als perfect aansluit de uitgetekende sound. Dit is een album geworden om echt te genieten ‘s avonds na een lange werkdag. Zorg voor een goed glas van je meest geliefde drank, zet je stereo aan, en laat je meeslepen aan de hand van de wondermooie sound van deze heren. De stem van Alexander is als een warm deken die je toedekt. Check maar hun versie van REM’s alom gekende ‘Losing My Religion’ en leg dat naast het origineel. Of kies voor een zelf gecomponeerde nummer als opener ‘Cradle Song’ of zet het afsluitende ‘Wiegenlied’ op – deze laatste is een echte traditional waarvoor het tweetal van Deine Lakaien de versie van Michail Iwanowitsch Glinka als inspiratiebron gebruikte – en laat je wegdrijven op de schitterende muzikale virtuositeit en de warme stem. Maar ook de zeven overige tracks zijn stuk voor stuk meer dan de moeite waard om gehoord te worden. Och ja, en voor ik het vergeet: liefhebbers van blast beats, gierende gitaren, zware diepe grunts, hoge screams en dergelijke zijn er hier aan voor de moeite.

Luc Ghyselen (96)

Prophecy Productions

Tracklist: 1. Cradle Song 2. Nightfall 3. Set the Controls for the Heart of the Sun 4. Self-Seeker 5. Run 2nd Version 6. Losing My Religion 7. Mr. DNA 8. Altruist 9. Fork 10. Wiegenlied