Beneath The Silence: Black Lights

Het Deense Beneath The Silence werd in Århus in 2013 opgestart en kan je muzikaal onderbrengen in het vakje melodic metal. Met ‘Black Lights’ presenteert het gezelschap ons zijn debuutalbum terwijl er ook al twee ep’s het levenslicht zagen: ‘Meant For Clouds’ (2016) en ‘Phoenix’ (2018). Op dit eerste full-album krijg je tien tracks te horen waar kracht en melodie worden samen gebracht. Helaas zijn er tegenwoordig honderden bands die dit segment bevolken en die allen even hard aan onze mouw trekken en om erkenning vragen. Of Beneath The Silence de grijze middenmoot zal doorbreken, blijft voorlopig koffiedik kijken. Wij horen alvast potentieel, maar dat kunnen we van nog een aantal bands in dit subgenre gaan zeggen. Je krijgt immers tien knap opgebouwde tracks te horen, waar bass en drums instaan voor het fundament dat zowel kracht als souplesse uitstraalt. Hetzelfde kan je stellen van de gitaarlijnen en de gitaarsolo’s. En dan vergeten we de term melodie er nog aan toe te voegen, want ook dat is ruimschoots voor handen. Grootste troefkaart voor Beneath The Silence lijkt ons de soepele en toch heel krachtige stem van frontvrouw Mette Hessellund. Maar of dat genoeg zal zijn om een internationale doorbraak te forceren, betwijfelen we toch stilletjes. Want, tegenwoordig is melodic metal net een stuk minder hip en krijgen een pak andere (sub)genres meer aandacht. Nog een ander gegeven is het feit dat een pak mannelijke liefhebbers van het (sub)genre het niet echt begrepen hebben op vrouwelijke stemmen, hoe krachtig die ook klinken. Als dit de twee redenen zouden zijn waarom Beneath The Silence door de mazen van het net zou glippen, zouden wij dit spijtig vinden, want elk van deze nummers straalt in de eerste plaats enorm veel kracht uit en daar zijn de immens stevige drumpatronen en de zware riffs verantwoordelijk voor. En ja, ook de stem van Mette sluit daar eigenlijk naadloos op aan, zodat er eigenlijk je niets in de weg staat om dit debuutalbum van Beneath The Silence een kans te geven. Ook al omdat geen van de nummers door de mand valt, al kunnen wij er helaas ook geen nummer uitpikken die er bovenuit steekt. En misschien is net dat wel nodig om hun muzikale carrière op een hoger niveau te krijgen.

Luc Ghyselen (80)

Prime Collective

Tracklist: 1. All I See 2. Break You 3. In The Shadow Of Your Eyes 4. Take Over Me 5. Open Wounds 6. The Taste Of Bitterness 7. Wide Awake 8. Over The Edge 9. Fear 10. Nowhere To Go