The Murder Of My Sweet: A Gentleman’s Legacy

Het Zweedse cinematische metal kwartet The Murder Of My Sweet is het geesteskind van de Chileense drummer Daniel Flores, die tevens keyboardspeler, schrijver en producer is. Verder vinden we vocaliste zangeres Angelica Rylin, landgenoot en multi-instrumentalist Mike Palace op gitaar en Patrick Janson op bas. Dit zesde album is een conceptalbum waarmee de band verder gaat waar het laatste album van Mind’s Eye (Daniel’s progrockband) met ‘A Gentleman’s Hurricane’, hun album uit 2007, ophield. De eerder genoemde plaat was een conceptalbum over voormalig CIA-agent Adam Evangelista, een huurmoordenaar die op het slechte pad was beland. Zijn verhaal werd doorheen het album verteld via bekentenissen aan een priester. Die had hem tijdens zijn opvoeding onrecht aangedaan met zware straffen, waardoor hij die ijskoude moordenaar was geworden. Op een bepaald moment kreeg hij voor het eerst zijn dochter Pandora te zien, een jonge Mexicaans / Amerikaanse die wanhopig naar hem op zoek was. Dit is het punt waar we het verhaal anno 2021 terug oppikken. Pandora, gespeeld door vocaliste Angelica, is nu een volwassen vrouw die dezelfde weg op gaat als haar vader. Ze neemt wraak op de beruchte Illuminati, antagonist op dit nieuwe album, die haar vader orders gaf. We reizen mee in haar tocht, waarbij ze gelijkaardige uitdagingen tegenkomt die haar vader ook moest doorstaan. Tijdens het schrijfproces van drie maanden putte Flores inspiratie uit zijn progressieve roots, maar combineerde die met melodieuze accenten waardoor de harmonieën en de muziek de evolutie in het verhaal ondersteunen. Met ‘Six Feet Under’ begint het verhaal. De beklijvende geluidseffecten in het symfonische openingsarrangement schetsen de intrede van Pandora, die onheilspellend verklaart “dat het nu tijd is”. De titel laat vermoeden dat haar vader gestorven is en de fakkel aan haar doorgeeft. Het verhaal is gestart. In de mysterieuze video van ‘A Ghost Of A Chance’, https://www.youtube.com/watch?v=O0OcjtEih4o&ab_channel=FrontiersMusicsrl, gaat haar trip verder als een perfecte match tussen verhaal en melodie. Ze komt tot het besef dat haar kansen klein zijn, gezien ook haar eigen verdriet haar parten speelt. Muzikaal is dit nummer erg toegankelijk door een geluid dat een stukje Zweedse pop uit de seventies met zich meedraagt. Die aangename vrolijkheid klopt niet echt met de boodschap van het verhaal, waar ze eigenlijk door de frustraties kwader zou moeten klinken. Dit lukt beter bij de progressieve, aanvallende en dramatische aanpak van ‘Damnation’. Het rollende ritme en de daarbij horende aanstekelijke baslijnen in ‘The Wheels Of Time’ gaan richting pop. De vertellende vocalen ondersteunen dit gevoel. De feeërieke start van ‘Winged’ zorgt voor een luchtige sfeerzetting, maar het is me niet duidelijk wat dit in het verhaal betekent. ‘Kill Your Darlings’ is als audio op YouTube te vinden: https://www.youtube.com/watch?v=jRhao3FI9Dk&ab_channel=FrontiersMusicsrl. Het is een knap maar pittig nummer waar opnieuw een sterke vocaliste in de spotlights komt te staan. Alhoewel het een stuk dramatischer wordt in ‘Rise Above’, is het moeilijk om het verhaal te volgen. Alles lijkt net iets te vrolijk voor een verhaal dat een duistere kant zou moeten blootleggen. De mooie vertellende vocalen in de smekende ballade ‘Please, Don’t Wait Up’ brengen ook niet veel helderheid, alhoewel het opnieuw een muzikaal pareltje is. In de tien minuten durende afsluiter lijkt alles samen te vallen en in een wervelwind van snarenwerk en melodieën eindigt het verhaal. Er zit een onderhoudende complexiteit in de (vrolijke) muziek maar het (dramatische) verhaal heb ik precies niet helemaal begrepen. De nummers vormen muzikaal een mooi geheel, maar ik vermoed dat er meer in zit als ik de rode draad wat beter zou snappen. Laat je onderdompelen en geniet, want al bij al is dit een erg aangename streling voor de oren!

Rocking Klingon (82)

Frontiers Records FRCD 1176

Tracklist: 1. Six Feet Under 2. A Ghost Of A Chance 3. Damnation 4. The Wheels Of Time 5. Winged 6. Kill Your Darlings 7. Fathers Eyes 8. Rise Above 9. Trick Of The Devil 10. Heads Or Tails 11. Please, Don’t Wait Up 12. Finding Closure