Guild Of Others: Guild Of Others

Guild Of Others werd opgestart door drummer Tom Wallace en gitarist Dteve Potts. Hun doel: progressive metal maken. De eerste die het tweetal konden overtuigen om de sound mee vorm te geven was niemand minder dan Derek Sherinian (keyboards). Ook bassist Tony Franklin werd overtuigd en als laatste werd vocalist Mark Hammond gestrikt. Het vijftal zorgt eigenlijk voor iets toegankelijker klinkende progressive metal dan een pak genre genoten. Zo opent dit titelloze debuut met het best wel aanstekelijke en catchy klinkende ‘Other Side’. Toch wordt ook de kracht niet uit het oog verloren, en weten de heren donders goed dat er een pak inventieve wendingen in ritme en tempo mogen langskomen. Maar alles lijkt vloeiend in elkaar over te gaan en elk instrument krijgt zijn moment om ofwel te soleren of om het nummer van knappe accenten te voorzien. Met andere woorden: een knap opgebouwd nummer dat naar meer smaakt. Enkel het stem timbre van Mark ligt ons wat minder. ‘Balance’ volgt en hier laat het gezelschap al duidelijker horen dat technische hoogstandjes ook bij hen aan bod kunnen komen. Het nummer is, naar onze smaak dan toch, al iets minder toegankelijk voor het brede publiek en de heren zorgen instrumentaal voor meer technische accenten. Henrik Bath (Darkwater) neemt de honeurs waar achter de microfoon, maar die zijn duidelijk ondergeschikt aan het instrumentale werk, al bevalt zijn stem timbre ons beter. Een heel pak wendingen in tempo en ritme zorgen voor veel variatie. Ook tijdens ‘Always There’ komen een heel pak tempo en ritmewisselingen aan bod en mag elk instrument zijn accenten leggen tijdens het nummer. Hier komen de vocalen van Mark Hammond, naar onze smaak opnieuw, beter tot hun recht. Ook tijdens ‘Memento’ blijven de heren de technische hoogstandjes rondstrooien zodat je aandacht de kans niet krijgt om even te verslappen. We krijgen nog een, zij het een korte, extra toevoeging middels een voice over van Michael Bruce en zijn vrouw Lynette, al zorgt dit niet echt voor een meerwaarde. ‘New World Disorder’ is weer een stuk toegankelijker, zonder dat de heren alle technische hoogstandjes of veranderingen in tempo en ritme langs de kant schuiven. Een extra punt verdient het technisch hoogstaande ‘Elysium’. En dat komt door de prachtige stem van Michael Sadler (Saga) die, opnieuw naar onze smaak, duidelijk de sterkste vocalist is die we op dit album aan het werk horen. Een laatste gast maakt zijn opwachting tijdens ‘Veil Of Insanity’ wanneer Craig Goldy zijn duivels ontbind in een flitsende vingervlugge gitaarsolo. Ook deze track is een stuk toegankelijker, zonder dat de technische hoogstandjes uit het oog worden verloren. Opvallend is ook het feit dat Mark twee verschillende stemmen gebruikt: zijn normale cleane stem en een heel krachtige rauwer stemgeluid dat wij enorm weten te waarderen. Afsluiter ‘Spirit Ghost’ is opnieuw een toegankelijker track geworden zij het dat men opnieuw voor een heel pak technische accentjes zorgt en dat er ook ene pak tempo en ritme veranderingen aan bod komen. Dit titelloze album is meteen een mooi visitekaartje geworden voor Guild Of Others. Wij zijn alvast benieuwd hoe de band verder zal evolueren.

Luc Ghyselen (80)

Louder Than Loud Records LTLCD 102

Tracklist: 1. Other Side 2. Balance 3. Always There 4. Memento 5. New World Disorder 6. Elysium 7. Veil Of Insanity 8. Spirit Ghost