Atrocity: Unspoken names (demo 1991)

Het Duitse Atrocity werd in 1985 opgestart als Instigator. Na zo’n drie jaar werd de naam gewijzigd. Met een eerste demo probeerde men de goegemeente te winnen voor hun death metal sound. Een ep, ‘Blue Blood’ (1989), volgde en met het eerste full-album, ‘Hallucinations’ (1990), werden de hoekstenen gelegd voor de uitbouw van een muzikale carrière. Nu zorgt massacre Records voor de release van ‘Unspoken Names’, een vier tracks tellende demo opgenomen in 1991 die je als voorbode kan beschouwen van het album ‘Todessehnsucht’ dat in 1992 op de markt kwam en de naam Atrocity een stevige duw in de rug gaf. Hier krijg je dus de eerste versies te horen van ‘Sky Turned Red’, ‘Unspoken Names’, ‘Defiance’ en ‘A Prison Called Earth’, vier tracks die dus op dat album te vinden waren. Wij gaan eerlijk zijn: we kennen het album niet echt en voor ons zijn dit dus “nieuwe” nummers. We horen vrij technische death metal, maar zijn niet overtuigd van de sound van het toenmalige gezelschap: Alexander Krull (vocals), Mathias Röderer (gitaar), Richard Scharf (gitaar), Oliver Klasen (bass) en Michael Schwarz (drums). We horen een best wel krachtige sound met vooral best wel technisch gitaarwerk, maar missen brutaliteit en vooral agressie om ons echt te overtuigen dat deze vier nummers baanbrekend werk zijn voor een death metal gezelschap. Minderwaardig of slecht, zullen we dit zeker niet noemen, maar, heel eerlijk, we hadden heel veel meer verwacht. En of de eigenaars van het full-album ‘Todessehnsucht’ nu nog zitten te wachten op demo versies van een aantal tracks … ook dat durven we te betwijfelen.

Luc Ghyselen (70)

Massacre Records

Tracklist: 1. Sky Turned Red 2. Unspoken Names 3. Defiance 4. A Prison Called Earth