Cobra The Impaler: Colossal Gods

Cobra The Impaler is een band die ontsproten is uit de ideeën van Thijs De Cloedt (bekend van Haester en vroeger ook Aborted) en waar hij niemand minder dan Dirk Verbeuren (drummer van Megadeth, voordien o.a. Soilwork) bij betrok. Beide heren kennen elkaar van een gezamenlijke periode bij Aborted en zijn steeds contact blijven houden. Het kransje topmuzikanten werd verder aangevuld met Michélé De Feudis (Almighty Mighty), Manuel Remmerie (Majestic Sun), Mathieu Vander Vennet (Carrion) en Gert Stals als live-drummer (Soulgrip en Arson). Met dergelijke line-up worden al snel termen bovengehaald als “supergroep” maar daar wil men niet van weten. Thijs De Cloedt had een resem nummers geschreven waar hij nadien de volgens hem juiste personen heeft bijeengezocht om alles te kunnen brengen zoals bedoeld. Cobra The Impaler is niet bedoeld als een nevenproject dat even tussendoor wordt genomen. Het is naar eigen zeggen absoluut de bedoeling om als volwaardige band door het leven te gaan en dus ook de nodige podia te betreden (als de situatie het toelaat uiteraard). Genoeg over de samenstelling van de band, over naar het album zelf. ‘Colossal Gods’ labelen binnen één genre is onbegonnen werk. Er zijn meerdere stijlen en invloeden te horen zonder dat er echt een etiket op te kleven valt. Wat we wél kunnen zeggen, is dat het speltechnisch niveau zeer hoog ligt. Niet dat we van de ene lang uitgesponnen solo naar de andere gaan, verre van. De riffs zijn eenvoudigweg vaak enorm catchy, er sluipt al eens een solo in maar zonder dat die alle aandacht opeist, de zang is doorgaans vrij clean – en dus verstaanbaar – ook al wordt er gewerkt met twee zangers en zorgt de ene voor meer rauwe screams. En het drumwerk is zoals verwacht kon worden met Dirk Verbeuren van absoluut weergaloos niveau. Komen we uit bij een geluid dat voor ons vooral als enorm groovend overkomt. Net als je denkt helemaal mee te zijn in een pompende riff, komt er toch weer net die verandering of solo om het geheel uitermate boeiend te houden. Met acht nummers die allemaal rond de vijf minuten draaien, mag je je verwachten aan mooi uitgebouwde nummers die elk toch net dat tikkeltje anders klinken en niettemin de plaat een bepaalde samenhang bezorgen. In eerste instantie zijn we geneigd om de vooruitgeschoven single ‘Blood Eye’ als favoriet nummer te benoemen maar we vermoeden dat dit simpelweg komt omdat we het nummer inmiddels het beste kennen. Na meerdere luisterbeurten van het ganse album besluiten we dat er niet echt één nummer uitspringt maar dat elk nummer elementen bevat die we bijzonder sterk vinden. We willen toch ook nog even de bijzonder strakke productie vernoemen. Op geen enkel moment heb je het gevoel dat er een instrument de boventoon voert maar wél dat alles als één samenvloeiend geheel klinkt. Geen geringe opgave als je het ons vraagt. Het maakt dat Cobra The Impaler een debuutplaat heeft afgeleverd om “U” tegen te zeggen. Ze horen het niet graag maar de geboorte van een nieuwe superband zou zomaar eens waarheid kunnen zijn.

K.H. (90)

Listenable Records

Tracklist: 1. Colossal Gods 2. Blood Eye 3. Tempest Rising 4. Spirit Of Lyssa 5. Scorched Earth 6. Spawn Of The Forgotten 7. Demigods 8. Mountains