Beriedir: Aqva

Het Italiaanse progressive power metal gezelschap Beriedir werd in 2009 opgestart als melodic death metal band Chaos Edge. In 2012 werd de naam gewijzigd en werd ook de muziekstijl aangepast. Ondertussen zijn we zo’n negen jaar verder en is enkel nog Stefano Nusperli (vocals, keyboards) er nog bij van de originele line-up die tegenwoordig verder bestaat uit Daniele Cantaboni (bass), Ciro Salvi (drums), Simone Bacchi Mottin (gitaar) en Francesco Ideo (gitaar). Met ‘Aqva’ presenteert Beriedir ons zijn tweede full-album nadat de band ook reeds twee ep’s op de markt bracht. Tien tracks krijg je te verwerken waar kracht en melodie worden samengebracht met tal van wisselingen in tempo en ritme. Voeg daar een mooie opbouw aan toe en je bent al een heel stuk op de goede weg om een pak liefhebbers van het (sub)genre voor je te winnen. Dat alles is hier voor handen en toch klikt het niet volledig bij ondergetekende. Onze bezwaren zijn in de eerste plaats het stem timbre van Stefano die ons net niet genoeg kan overtuigen. Dat de man een aardig stukje kan zingen, gaan we alvast niet ontkennen, maar we missen een overtuigende kracht en, ja, waarom niet, een rauw randje. Maar ook de te opvallende keyboard klanken, die elke track zowat ondersneeuwen zijn niet echt ons ding. Ook al omdat we daar veelvuldig steeds hetzelfde, storende, geluid in terug horen. Naar onze smaak is er toch te weinig overgebleven om het gitaarwerk en zeker om wat gitaarsolo’s extra ademruimte te geven. Nu komt Beriedir over als een band van en met een frontman die alle aandacht naar zich toe zuigt, terwijl hij wel overduidelijk nood heeft aan zijn medemuzikanten. Gun die dan ook een deel van de spotlight. ‘Aqva’ is zodoende een aangenaam album geworden om eens gehoord te hebben, maar veel deining zullen de tien tracks hier alvast niet nalaten. Een “must have” is ‘Aqva’ alvast niet geworden en of het album veel potten zal breken, zeker op internationaal vlak, betwijfelen we ten stelligste.

Luc Ghyselen (67)

Rockshots Records

Tracklist: 1. At Candle Light 2. Departure Song 3. The Dove And The Serpent 4. The Angel In The Lighthouse 5. The Drowned 6. Stormbound 7. Arkangelos 8. Of Dew And Frost 9. Rain 10. Moonlight Requiem