Ernte: Geist Und Hexerei

Ernte is een black metal duo uit Zwitserland dat met ‘Geist Und Hexerei’ zijn eerste full-album aflevert. Ernte werd opgestart door V. Noir nadat hij zich al een tijdlang bezig hield met dark ambient, fotografie, schilderen en grafische kunsten, besliste hij terug te keren naar zijn roots: black metal. Hij is dan ook de voornaamste songwriter, en zorgt verder voor gitaar, bass, drums en programmering. “Partner in crime” is Witch N. die hier tekent voor de vocalen, bass en viool en die jullie heel misschien kennen “all-girl” doom band shEver of van backened doom band Ashtar. Inspiratie haalt het tweetal vooral uit aloude geesten en uit koude en barre landschappen. Ook Noorse black metal melodieën en invloeden van Noorse black metal bands zorgen voor inspiratie en werden zo in hun eigen, Zwitserse, sound verweven. Op dit debuut krijg je acht tracks te horen die, naar onze smaak alvast, vooral “kilte” in de spotlight zetten. Neem nu opener ‘Prozession (Intro)’. Na een toch nog vrolijk geklingel van een belletje, krijg je meteen de weemoedige klanken van een viool te verwerken die je meevoeren op een reis vol duisternis en gevaren, waar sporadisch gebruikte krijsen voor zwartgalligheid zorgen. Drums zorgen voor extra duisternis. Na een heel korte verkenning, valt men dan heel furieus met de deur in huis tijdens ‘Betyle (The Holy Stone)’ waar het gaspedaal stevig wordt ingedrukt. Het tweetal speelt daarna verder met wisselingen in tempo, ritme, dreiging en duisternis, maar steeds opnieuw is het de stem van Witch N. die je meevoert naar zwartgalligheid, kilte en , ja waarom niet, depressie. Een heel kort intermezzo is er nog met het melodieuze en instrumentale ‘The Holy Stone Part II (interlude)’, maar ook om te eindigen (‘The Ending Void’) sleurt Ernte je mee naar de diepte plaatsen van de hel of je ziel. ‘Geist Un Hexerei’ is al bij al een album geworden dat je niet als een hapklaar brokje mag beschouwen. De nummers werken zich eerder langzaam en traag een weg naar binnen. Wij kunnen best begrijpen dat een pak liefhebbers van black metal het liever hapklaar te horen krijgen en kiezen voor een brok zwartgeblakerde furieuze herrie, bij Ernte moet je toch iets meer moeite doen om het geheel te smaken. Dat we nog niet volledig overtuigd zijn van alle ideeën van het tweetal, hoeft niet echt een betoog, maar het album, en de band, groeit wel, met elke nieuwe luisterbeurt.

Luc Ghyselen (75)

Vendetta Records

Tracklist: 1. Prozession (Intro) 2. Betyle (The Holy Stone) 3. When The Moon Is Calling 4. The Cold Mists Of November 5. Killing Phantasmagoria 6. Montane Mastery 7. The Holy Stone Part II (Interlude) 8. The Ending Void