Rage Of Light: Redemption

Het Zwitserse Rage Of Light werd reeds in 2007 opgestart door Jonathan Pellet (vocals, keyboards, bass, drums programmering). Maar eigenlijk krijgt de band echt vorm wanneer Noé Schüpbach (gitaar, bass) en Melissa Bonny (vocals) erbij komen in 2015. Een jaartje later is er met ‘Chasing A Reflection’ een eerste ep die het eerste stof omtrent deze electronic groove metal / trance metal band doet opwaaien. Het eerste full-album, ‘Imploder’ (2019), bevestigt en de trein lijkt vertrokken voor Rage Of Light, ook al omdat men bij het label Napalm Records zit dat wel een neus heeft voor kwalitatief hoogstaande (female fronted) metal bands. Maar kijk, met ‘Redemption’ lijkt Rage Of Light ons een stap terug te zetten. Het nieuwe, tweede full-album, komt er aan in eigen beheer en we krijgen een andere vocaliste te horen. Martyna Halas heeft de microfoon in handen en haar stemtimbre komt niet in de buurt van die van Melissa. “Beter of slechter?” horen we je nu vragen. Maar daar willen we niet echt een antwoord op geven, daar, voor sommigen de stem van Martyna beter zal klinken voor anderen zal de stem van Melissa beter klinken. Wat ons wel is opgevallen is het feit dat electronica een nog prominentere plaats heeft ingenomen en dat de vocalen van Martyna, die vaak worden afgewisseld of ondersteund door die van Jonathan, soms bijna beter in een melodic death metal omgeving tot zijn recht zou komen. We denken dan aan bijvoorbeeld The Agonist. Maar let wel, op muzikaal vlak staat Rage Of Light eigenlijk mijlenver van melodic death metal, want het hoofdbestanddeel van de sound van dit Zwitserse gezelschap is overduidelijk electronica en groove metal. Zo passen de krachtige cleane vocalen van Martyna ook wel uitstekend bij de sound van de band, al is het toch even wennen aan de andere klankkleur van haar stem. Ook willen we aangeven dat een aantal van de nummers, naar onze smaak althans, veel te lang worden uitgesponnen zodat onze aandacht al een tijdje aan het afdwalen is voor het nummer echt af klokt. Werk aan de winkel dus voor de huidige line-up van Rage Of Light om weer aan te knopen met het toch meer vloeiende geheel van het debuutalbum.

Luc Ghyselen (70)

Independent Release

Tracklist: 1. Iciness 2. 2.0 3. Crusaders For The Sun 4. Lead The Riot 5. Chasing A Reflection 6. Exploder 7. Breaking Infinity 8. Aspiration 9. Beyond