Epica: Omega Alive

Het Nederlandse Epica mogen we al een hele tijd beschouwen als dé absolute topper als het aankomt op symphonic metal. Epica werd in 2003 opgestart maar kent ook een, zij het heel korte, voorgeschiedenis als Sahara Dust. Vanaf het eerste full-album, ‘The Phantom Agony’ (2003), bouwde Epica aan een fantastisch muzikaal verhaal waarbij de lat met elk nieuw album een stukje hoger werd gelegd. Intussen zorgde de band voor een pak ep’s, live opnames en tien full-abums waarvan het meest recente, dat begin dit jaar op de markt kwam, ‘Omega’ werd getiteld. Omdat concerten om dit nieuwe album extra te promoten zo goed als onbestaande waren wegens de gekende omstandigheden, besloot Epica om op 12 juni een show op te bouwen rond dit nieuwste album, maar ook met schitterende uitvoeringen van “oudere” nummers, met achter de band een tweede podium waar een pak artiesten elk nummer dat Epica die dag bracht visueel ondersteunde. En dan hebben we het nog niet gehad over de pyro’s, de geprojecteerde video’s, … Kortom het werd een totaal spektakel waar zo’n vijfenzeventig artiesten en crew leden aan hebben meegewerkt en die door fans vanuit meer dan honderd landen via streaming hebben gevolgd. Nu is deze show verkrijgbaar blu-ray, dvd en 2cd. Vijftien nummers symphonic metal van het allerhoogste niveau met muzikanten die alle kneepjes van het vak al een tijdlang onder de knie hebben. Tja, wat kunnen we eigenlijk nog gaan vertellen of schrijven over Epica, wat nog niet verteld is? Wij, van MUSIKA, hadden het er onlangs nog over met een Nederlandse collega en kwamen gezamenlijk tot de conclusie dat elk Epica product gewoon “af” is. Oké, de ene keer val je voor zes tracks, een andere keer voor vijf en nog een andere keer voor acht, maar dat betekent niet dat de overige tracks eigenlijk minderwaardig zijn, want elke fan zal zijn favorieten eruit pikken. Dit is ook steeds het geval tijdens live concerten van Epica. Soms vraag je jezelf af waarom dit of dat nummer niet gebracht wordt, maar nooit kan je een minderwaardig opnoemen tijdens een live concert van de band. Dit is hier ook hier niet het geval en ja, een paar van onze favoriete tracks worden over het hoofd gezien, al is dit natuurlijk niet eigenaardig als je uit zo’n schitterende back catalogus kan kiezen. Grootste verrassing, voor ons alvast, is de schitterende a capella versie van ‘Rivers’ waar Simone Simons enkel ondersteund wordt door een koor. Dit is een moment waar de rillingen ons vier en halve minuut over de rug lopen én een moment waarop je wenst dat je live aanwezig was tijdens de opnames van dit streaming concert. En opgelet, daarmee willen we de overige veertien tracks geen oneer aandoen!

Luc Ghyselen (92)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Alpha – Anteludium 2. Abyss Of Time – Countdown To Singularity 3. The Skeleton Key 4. Unchain Utopia 5. The Obsessive Devotion 6. In All Conscience 7. Victims Of Contingency 8. Kingdom Of Heaven Pt 1 – A New Age Dawns Part V 9. Kingdom Of Heaven Pt 3 – The Antediluvian Universe 10. Rivers – A Capella 11. Once Upon A Nightmare 12. Freedom – The Wolves Within 13. Cry For The Moon – The Embrace That Smothers Part IV 14. Beyond The Matrix 15. Omega – Sovereign Of The Sun Spheres