Atolah: Post, Cross And Yoke (double ep)

De geschiedenis van Atolah is er eentje om nooit meer te vergeten. De band werd in 2007 in Perth opgestart. Een eerste ep, ‘Relic’ (2009), werd goed ontvangen en het gezelschap speelde concerten met tal van andere bands die helemaal niet tot het door henzelf gekozen (sub)genre behoorden wegens het ontbreken van een stoner / doom scene in het Westen van Australië. In 2010 week de band uit naar Nederland en dat zorgde voor een nieuwe line-up. ‘Post, Cross And Yoke’, ja ja deze double ep, werd opgenomen in 2012, maar werd nooit uitgebracht wegens het feit dat Atolah kort daarna “on hold” werd geplaatst. In 2020 start Pierre, de man die als grondlegger en songschrijver van de band acteerde, de band opnieuw op in … Melbourne, Australië. En met toevoeging van nieuwe muzikanten is Atolah terug actief. Voor het Franse Sleeping Church Records meteen het sein om de acht tracks die ‘Post, Cross And Yoke’ vormen effectief uit te brengen als double ep. En het mag gezegd worden: de tijd heeft geen vat gekregen op de zware, dreunende sound van Atolah. Een sound waar stoner metal en doom mooi samensmelten zodat een log en dreunend geheel ontstaat met brommende bassen en zware, slepende, riffs. Vernieuwend is dit allerminst, onderhoudend, zeker als je fan bent doom en / of stoner metal is dit wel. Hier en daar krijg je wat distortion mee, maar dit is bijzaak want de slepende, logge sound van de heren spreekt hier voor zich. Liefhebbers van instrumentale doom / stoner metal zullen hiermee in de wolken zijn, want op slechts twee nummers – ‘Post, Cross And Yoke’ en ‘Mood Brewer’ – krijg je bijpassend diepe vocalen te horen.

Luc Ghyselen (78)

Sleeping Church Records SCR011

Tracklist: 1. Dead Leg 2. Relics 3. Down It Or Leave It 4. Weedy Gonzales 5. El Duce 6. Post, Cross And Yoke 7. Mood Brewer 8. Focke-Wulfe