Khemmis: Deceiver

‘Deceiver’ is het vierde full album van deze doomband uit Denver, Colorado USA. Nu, pure doom is op dit album niet te horen wel een heel geslaagde mix van doom, progmetal en flarden van melodic death metal. Voor pure doom ligt het tempo wat te hoog op dit album. Men kan de muzikale verandering enigszins wat vergelijken met die van Pallbearer, de landgenoten van Khemmis die in hetzelfde genre floreren. Oorspronkelijk speelden beide bands logge, pure doom om gaandeweg meer progressieve elementen in hun muziek te verweven en wat te mixen met andere stijlen. Deze mooie sound is zeker te horen op ‘Avernal Gate’ waar we na een heel mooi progrock begin overgaan tot een strakker tempo met hele mooie cleane zang om te eindigen met melodic death metal en stevige grunts: een dijk van een nummer met geniaal gitaarwerk. ‘House Of Cadmus’ is dan meer progressieve, melodieuze doom met heel goede zware riffs en een meer slepend ritme prachtig gecombineerd met sterke cleane zang. Dit gaat zo verder op ‘Living Pyre’ waar de band zeker zijn doom verleden eer aan doet: dit is doom metal van de bovenste plank met progressievere gitaarstukken. Het begin van ‘Shroud Of Lethe’ doet zowaar aan My Dying Bride denken om dan rustig en minder zwaar te worden met rustige zang om dan uit te monden in ouderwetse doom metal met Sabbath riffs en opnieuw begeleid met die uitstekende zang (ik kan er precies niet over zwijgen). Op ‘Obsidian Crown’ gaat het tempo weer wat de lucht in en wordt de sound en zang bij momenten agressiever. ‘The Astral Road’ heeft een heel leuk heavy metal ritme waarbij men spontaan mee begint te wiegen en headbangen met uiteraard enkele tragere doom stukken. Welnu, dit is een schitterend album geworden van een band die helaas in Europa minder bekend is en dit geheel onterecht. Alles is hier aanwezig: sterke nummers, fenomenaal goed gespeeld, het drum en gitaarwerk is af en de zang is meer dan uitstekend. Verwacht geen trage, logge doom maar gewoonweg zeer goede metal met doom als grondlegger maar zeker pittig genoeg om menig metalfan te plezieren.

Bart Verlinde (90)

Nuclear Blast

Tracklist : 1. Avernal Gate 2. House Of Cadmus 3. Living Pyre 4. Shroud Of Lethe 5. Obsidan Crown 6. The Astral Road