Memoria Avenue: Memoria Avenue

Deze Noorse band is is alweer een nieuwkomer in de AOR scène. Het is een creatieve cocktail van gitarist Tor Talle (Northern Light) en zanger Jan Le’Brandt. Talle is gekend voor samenwerkingen met o.a. Steve Overland (FM) en Joe Lyn Turner. Le’Brandt verwierf reputatie met eigen solowerk. Met de toevoeging van toetsenist Dag Selboskar (die al van in de jaren tachtig in het milieu actief is en deze maand ook met de band Zelbo een album uitbrengt), bassist Svenn Huneide en drummer Bjørn Olav Lauvdal (die voorheen al vaak met stevige jongens zoals Dee Snider optrok), heeft het vijftal een luchtig geluid dat teruggrijpt naar de gouden dagen van de eighties. Toch merkte ik er, naast de sporen van Journey en Survivor, ook wat knipoogjes naar recentere bands zoals Perfect Plan en Creye. Hun debuutalbum heeft vrij lang op zich laten wachten, want de band liet zich twaalf jaar eerder opmerken met een eerste single ‘Remember’ op het verzamelalbum “Melodic Rock Records Volume 5”, naast onder andere W.E.T., Eclipse en Oliver Hartmann. Het album opent met het snelle maar sprankelende ‘Stuck’: https://www.youtube.com/watch?v=1ADdohMJ00A&ab_channel=FrontiersMusicsrl, waar snarenplukker Tor zijn muzikaal talent de vrije loop laat gaan. Het timbre van de soulvolle vocalist komt bij momenten vrij dicht bij dat van Nic Maeder (inmiddels meer dan tien jaar de zanger van Gotthard), die ook vaak wisselt van ruw en hees tot delicaat en gevoelig. Luister hiervoor eens met gespitste oren naar ‘Stranded’ en ‘Can’t Blame It On The Rain’, je zal de vergelijkingen vaak opmerken. Zijn vaak voorkomende vocale harmonieën geven een flink duwtje in de rug aan de melodieuze nummers. Er volgen vaak opgewekte feelgood arrangementen en het uptempo ‘The Air That I Breathe’ (https://www.youtube.com/watch?v=J4BJim5TOxw&ab_channel=FrontiersMusicsrl) en het luchtige ‘Waiting Forever’ vormen hier geen uitzondering op. Nagenoeg halverwege het album treffen we het knap uitgewerkte (en daardoor polsslag versnellende) ‘Nathalia’: https://www.youtube.com/watch?v=iyZn6odCK7s&ab_channel=FrontiersMusicsrl. De songs zijn een uitgedokterde mix van scherpe, harmonieuze gitaarlijnen met hier en daar wat pittiger solowerk, met telkens een plakkende melodie lijn. Een erg aangename laag toetsen, zoals in ‘Run With Me’, en een onderhoudend ritme zorgen voor een stevige rock groove. De ballad ‘Sometimes’ en het rustigere ‘High As A Kite’ zorgen voor wat tegengewicht op het album. Er zat een flow en continuïteit in de nummers, die met een perfecte productie een streling voor het oor werden. Als je een fan bent van AOR of melodieuze rock dan is dit knappe debuut van Memoria Avenue een aangename verrassing. Het zoveelste bewijs dat het Scandinavisch bergwater ferm gezegend is.

Rocking Klingon (85)

Frontiers Records FRCD 1166

Trackslist 1. Stuck 2. Stranded 3. Canït Blame It On The Rain 4. The Air That Breath 5. Waiting Forever 6. Nathalia 7. Sometimes 8. Run With Me 9. If You Fall 10. Someday 11. High As A Kite 12. Picket Fence