L.A. Guns: Checkered Past

Deze band nadert een veertig jarig bestaan en toch blijven ze met nieuw materiaal aankomen. Dit is al hun dertiende studioplaat. Grondlegger Tracii Guns (die ter wereld kwam onder de roepnaam Tracy Ulrich) is er nog altijd bij en zich bijstaan door zanger Phil Lewis, bassist Johnny Martin en leadgitarist Ace Von Johnson. Over wie de trommelstokken hanteerde lijkt enige onzekerheid. Wikipedia spreekt van drummer Shane Fitzgibbon maar beweert dat producer Adam Hamilton de drums inspeelde. Frontiers, die de plaat uitbrengt, zegt dan weer Scot Coogan. Wellicht zullen deze laatste wel bij het rechte eind zijn, maar het is duidelijk dat het een band in beweging is. Sinds 2016 is de band trouwens succesvoller dan hun topjaren van de late jaren tachtig. De verschillende vormen die L.A. Guns aannam zorgde in het verleden ook al vaak voor verwarring. Enige constante is Guns en het geluid, dat ergens tussen classic rock en sleazy 80’s ligt. Wat je krijgt met ‘Checkered Past’ is een collectie van elf tracks die je mee terug nemen naar de wilde rock ‘n’ roll dagen van de jaren tachtig en een frisse bijgewerkte mix geven van de L.A. sleaze scene met Londen’s glam rock tijdperk. De heren drukken meteen het gaspedaal volledig in met de snelle en heavy rocker ‘Cannonball’. Deze rock ‘n roll-woede bevat alle noodzakelijke elementen: een smerige stem, snedige riffs en een catchy refrein, dit alles op een solide ritmesessie van ijzersterke bas en drums. De punky, sleazy rocker ‘Living Right Now’, het ruige ‘Dog’, de groovy ‘That Ain’t Why’ en ‘Better Than You’ zijn mooi over het album verdeeld, maar zorgen eveneens voor een pittigere aanpak. ‘Bad Luck Charm’ maakt een ommezwaai met een bluesy sound en baslijn, alsook de ballad ‘Get Along’ waarmee het gezelschap een akoestische folk rock kant laat horen. Een langzame intro escaleert naar een pittig middenstuk in de stemmige ballad ‘Let You Down’. Maar het kan ook duisterder met ‘Physical Itch’ met een sterk knipoog naar Ozzy Osbourne’s hoogjaren en het donkere en psychedelische ‘If It’s Over Now’. Dat de band meerdere kanten kent, zal nu wel duidelijk geworden zijn. De tijd lijkt weinig invloed te hebben op deze felle en meedogenloze senioren. ‘Checkered Past’ toont alvast geen tekenen van hun leeftijd. Knap gitaarwerk en Phils krachtige vocale prestaties zorgen voor een gouden leidraad. Een sterke baslijn zorgt dan weer voor een diepe groove en een pak rauwe randjes. Het is een sterk en gevarieerd album met een drie kwartier klassieke, gitaar-gedreven, pakkende melodieuze hard rock, die vaak de lijntjes met de punk opzoekt. De heren bevestigen hun muzikaal talent opnieuw.

Rocking Klingon (84)

Frontiers Records FRCD 1167

Tracklist: 1. Cannonball 2. Bad Luck Charm 3. Living Right Now 4. Get Along 5. If Its Over Now 6. Better Than You 7. Knock Me Down 8. Dog 9. Let You Down 10. That Aint Why 11. Physical Itch