Jim Peterik & World Stage: Tigress – Woman Who Rock The World

Songwriter Jim Peterik, best bekend van Survivor, zorgde destijds voor de onsterfelijkheid van ‘Eye Of The Tiger’. Een wereldnummer dat door wijlen Steve Lee (Gotthard) nog gecoverd werd en naar zijn 10-jarig overlijden uitgebracht werd als ‘The Eyes Of A Tiger’. Met het project World Stage wou Jim met andere vocalisten samen te werken. Kenmerkend is dat hij daarbij een beroep doet op een zo breed mogelijk scala aan muzikale vrienden om zijn nummers te performen. Dit deed hij eerder in 2019 met het album ‘Winds Of Change’, waar een indrukwekkende lijst aan gastzangers meewerkten. Deze keer gooit hij het roer om en vinden we op zestien nummers een verzameling van vrouwelijke vocalisten. Het is op zijn minst indrukwekkend welk talent Jim kon strikken, zowel bekend als minder bekend. We noemen er enkele op met Janet Gardner (ex-Vixen), Cathy Richardson (Jefferson Starship), de voormalige gitarist van Michael Jackson, Jennifer Batten, Mindi Abair, Kate French, Kimi Hayes, Chez Kane, Rosa Laricchiuta (Black Rose Maze, Trans-Siberian Orchestra) plus een aantal nieuwkomers zoals Lindsay Kent, Leslie Hunt, Chloe Lowery en Marine Lacoste. Zijn lijstje werd bepaald door vrouwen die naar eigen zeggen “met een dieper register konden rocken en daar hun hart en ziel in steken”. Die girlpower is al in het openingsnummer ‘Tigress’ te horen waar die ‘Eye Of The Tiger’ een beetje verweven zit in de intro. Kate French gaat vocaal wel erg snedig tekeer, terwijl gitariste Jennifer Batten en violiste Abigail Stahlschmidt het muzikaal spannend houden. We horen haar wat later in het rustigere ‘Strong Against The Wind’ terug en opnieuw schuurt haar stem als een rasp, terwijl gitarist Joel Hoekstra het geheel nog met indrukwekkend snarenwerk opsmukt. De snarenplukker van Whitesnake is naar het einde nogmaals te gast in de rocknummers ‘Music In The Aire’, waar Chloe Lowery de pannen van het dak rukt, en in ‘Sin To Believe A Lie‘, waar diezelfde Chloe Lowery klinkt als Melissa Etheridge. Ook in het luchtigere arrangement ‘Prom Night In Pontiac’ staat die krachtige vocaliste achter de microfoon. Haar cleane maar stevige vocale uithalen doet denken aan die vrouwelijke rockstemmen uit de jaren 80, een soort ruigere Belinda Carlisle laat ons zeggen. Als er een nummer uitspringt, zou dat wel eens het rocknummer ‘A Cappella’ met Chez Kane, de enige niet-Noord-Amerikaanse zangeres op het album, kunnen zijn. Een erg vlot arrangement, uiterst knappe vocalen en een pittige solo van Mike Aquino zorgen voor een opzwepend nummer. Jim stak op het aanstekelijke ‘Against The Grain’, het ruigere en progressievere ‘Full Moon Crazy’, het duet ‘The Best In Us’, het vlotte ‘Dear Life’ en het tragere ‘Lazarus Heart’ zelf als gitarist een vrij vurig handje bij. Op deze laatste bevestigt de soulvolle Janet Gardner (ex-Vixen) waarom ze na al die jaren nog steeds tot de beste rockvocalisten mag worden gerekend. Diversiteit genoeg in de nummers, want richting AOR vinden we een Leslie Hunt met een countryachtig popnummer ‘Taller’ en richting musical vinden we ‘Walk Like Royalty’ en de afsluitende ballad ‘Brave Is Beautiful’ waar de solerende saxofoniste Mindi Abair haar talent laat horen. De verscheidenheid aan vocalisten kan best veel variatie aan knappe songs opleveren. Of dit album nu een van zijn beste is hoor je me niet zeggen, maar alhoewel non-stop spervuur aan female gunpowder met zijn speelduur van tweeënzeventig minuten een stuk boven het uur af klokt, zat er geen nummer waar dat ik de neiging had om door te spoelen. Knap dat de man, met zijn indrukwekkend palmares, oog heeft voor om een hoop minder bekende namen in de schijnwerpers te zetten.

Rocking Klingon (86)

Frontiers Records FRCD 1164

Tracklist: 1. Tigress, feat. Kate French, Jennifer Batten, Abigail Stanshmidt (viool) 
2. Prom Night In Pontiac, feat. Chloe Lowery, Anika Nilles (drums), Ashley Reeve (bass) 
3. A Cappella feat. Chez Kane 
4. Living For The Moment feat. Cathy Richardson, Jennifer Batten, Linda Mcdonald (drums)
5. Against The Grain feat. Rosa Laricchiuta 
6. Strong Against The Wind feat. Kate French 
7. Full Moon Crazy feat. Cathy Richardson, Jennifer Batten 
8. Lazarus Heart feat. Janet Gardner 
9. Taller feat. Leslie Hunt 
10. The Best In Us feat. Cathy Richarson, Kimi Hayes
 11. Dear Life feat. Lindsay Kent, Sina (drums) 
12. Walk Like Royalty feat. Kimi Hayes, Nile Brosh (gitaar)
13. Music In The Aire feat. Chloe Lowery 
14. Sin To Believe A Lie feat. Cathy Richardson, Madden Klas (drums)
 15. Stronger At The Broken Places feat. Marine Lacoste, Jennifer Batten, Linda Mcdonald (drums) 
16. Brave Is Beautiful feat. Leslie Hunt, Mindi Abair (sax, harmony vocals)