Fans Of The Dark: Fans Of The Dark

Fans Of The Dark is het geesteskind van de Zweedse drummer Freddie Allen, die aan het project heeft gewerkt tijdens de covid pandemie. Zijn visie was om moderne classic rocknummers te maken met elementen van jaren tachtig metal. Hij schreef die om zanger en acteur Alex Falk erbij te betrekken, die hij nog van de middelbare school kende. Toen ook bassist Robert Majd (Captain Black Beard, Metalite, Nighthawk) en gitarist Oscar Bromvall (Palace, Code Red) hun schouder onder het concept zetten, werd de band compleet. De veelzijdige muzikant en producer Mike Palace zorgde voor de mixing en mastering. Toch weet de band je in een eerste blik op een verkeerd spoor te zetten met hun hoes. Door het monster trachtte ik me voor te bereiden op een pak duisternis. De filmzaal, waar Alfred Hitchcock zijn twee films getoond worden, verwijzen naar nummers op het album (‘Rear Window’ en ‘Dial M(om) For Murder’). Ik had een sterk vermoeden dan ook ‘The Ghost Of Canterville’ en ‘Zombies In My Class’ niet bepaald vrolijke deuntjes zouden zijn. Gelukkig draait het anders uit. Muzikaal gezien krijgen we vooral sterk gitaar gebaseerde melodieuze rocknummers met een stevige ritmesecties. Aan de diepe warme stem van Falk moest ik even wennen, maar duurde niet lang want de man is een prima zanger. Dit wordt al vanaf het eerste nummer duidelijk. ‘The Ghost Of Canterville’ opent de schijf met een aanzwellend deuntje, dat door de rest van de band opgepikt wordt. Maar als het geheel nagenoeg stilvalt, neemt een drum met fragiele vocalen het over. Het is pas naar het refrein dat alles samen lijkt te vallen. De acht minuten durende opener wist me nog meer te verrassen als het arrangement plots verandert. Er zijn ook enkele video’s te vinden, waarmee je al een stukje van het album kon opsnuiven. De stevige uptempo debuutsingle ‘Escape From Hell’ met Ryan Roxie vind je op https://www.youtube.com/watch?v=6X8wEengetg&ab_channel=FrontiersMusicsrl. Verder vinden we ook het meer funky ‘The Running Man’ op https://www.youtube.com/watch?v=ddmTGYwNkl4&ab_channel=FrontiersMusicsrl. De knappe ritmesessie uit beide nummers konden me uiteindelijk over de streep trekken om het volledige album te beluisteren. En het stevige ‘Dial Mom For Murder’ vind je op https://www.youtube.com/watch?v=4bGSUQQHorg&ab_channel=FrontiersMusicsrl. ‘Life Kills’ werd geschreven in een tijd van van lijden en verlies, maar het inspireerde de band om het leven te zien als een geschenk waar je moet van genieten. De sterke gitaarriffs en sterke zanglijn zorgen dat de boodschap overkomt. Die sterke muzikaliteit zit ook in de powerballad ‘Rear Window’ verweven (https://www.youtube.com/watch?v=9ZvdueuuPpQ&ab_channel=FrontiersMusicsrl). Die randjes naar de metal zijn in’The Foreigner’ mooi hoorbaar, de classic rock dan weer in het acht minuten durende slotnummer ‘Zombies In My Class’ dat vrij vrolijk klinkt, ondanks de titel. Al bij al is het debuutalbum van Fans Of The Dark een degelijke plaat geworden, al duurde het enige draaibeurten eer ik echt van elk moment genoten heb. Sterke songwriting, knappe composities en getalenteerde muzikanten leveren onderhoudende klassieke melodieuze hardrock in een hedendaagse context, met sterke nadruk op het knap snarenspel.

Rocking Klingon (84)

Frontiers Records FRCD 1165

Tracklist: 1. The Ghost Of Canterville 2. Escape From Hell 3. The Running Man 4. Dial Mom For Murder 5. Life Kills 6. Rear Window 7. The Foreigner 8. Zombies In My Class