Groundbreaker: Soul To Soul

Elke AOR-liefhebber zal het pad van Steve Overland al eens gekruist hebben. De zanger, muzikant en songwriter zit intussen al meer dan veertig jaar in het vak en liet zich al meerdere keren opmerken in het melodieuze rockwereldje. Met Shadowman en met zijn soloproject Overland bracht hij vijf albums uit. Daarnaast werkte hij vaak ook mee aan een paar kleinere projecten maar de meesten zullen hem wel kennen door zijn bijdrages in FM. Overland’s stem is een van de meest herkenbare in de melodieuze hardrock, zeker als we het hebben over de zachtere kant van het genre. De focus van elk project met Steve Overland is zijn songwriting vaardigheden en zijn soulvolle vocale prestaties. Ook hier met Groundbreaker, dat begon met een gesprek tussen Frontiers en Overland. President Serafino Perugino wou zijn verbluffende vocale talenten in de verf zetten en zou hierbij beroep doen op gerespecteerde muzikanten uit de Europese melodieuze rock scene. Het debuutalbum van de band werd daarmede warm onthaald en drie jaar later is ook de opvolger intussen een feit. De line-up werd gewijzigd naar gitarist Sven Larsson (ex-Street Talk), bassist Nalley Pahlsson (ex- Vindictiv, Therion), drummer Herman Furin (Work of Art) en producer Alessandro Del Vecchio op keyboards. ‘Soul To Soul’ werd geschreven door Stefano Lionetti (Lionville), Pete Alpenborg (Arctic Rain), Jan Akesson (Infinite & Divine), Kristian Fyhr (Seventh Crystal) en uiteraard Steve en Alessandro. Opener is ‘Standing On The Edge Of A Broken Dream’, dat niets te maken heeft met het nummer van Vixen uit 1988. Het is te vinden op het gekende videokanaal https://www.youtube.com/watch?v=vYX_xxJx12U&ab_channel=FrontiersMusicsrl. Het begint met Alessandro’s intro, dat na de versnelling de classic rock uit de jaren tachtig laat openbloeien. Glorieuze harmonieën die Overland in de schijnwerpers zetten. Een knappe rocker die alle troeven meteen op tafel smijt en me met zijn vocalen, ondersteunende keys, intens snarenwerk en dynamiek zonder probleem kon overtuigen. ‘Soul To Soul’ is opnieuw zo’n nummer waar Steve voluit gaat. Het is nummer valt daarbij op door een groot dreunend refrein, dat het nummer opnieuw dat duwtje geeft. De eerste ballad ‘Captain Of Our Love’ vinden we vrij vooraan op het album, waar de snarenplukker zich van zijn beste kant laat horen. Een echte aanwinst op dit album. Meer naar het einde van het album krijgen we een tweede ballad ‘Fighting For Love’. In ‘Evermore’ geeft Furin de bmp-meter een ferme tik en nadat Larsson je met een stevige riff naar het refrein leid, horen we hoe Steve terug op adembenemende wijze toeslaat. Alessandro zorgt voor een knap begin van het radiovriendelijke bluesrocknummer ‘Wild World’, waar Steve ook lead gitaar speelt. De fragiele pianolijn waarmee ‘Carrie’ begint, laat niet vermoeden dat een flink setje drumslagen het zullen overnemen. Ook in ‘There’s No Tomorrow’ is de Italiaanse bespeler van de toetsen vaak aanwezig. Het is een nummer waar elke muzikant terug bewijst dat het nummer veel meer geworden is dan de som van de aparte prestaties. De geweldige melodie zorgde er alvast voor dat ik ‘When Lightning Strikes’ met een extra streepje aangeduid heb. Je mag de titel geloven wanneer Steve ‘It Don’t Get Better Than This’ zingt. Zo’n mooie melodie waar de man opnieuw zijn fantastisch strot helemaal open zet en laat zien welke invloed zijn stem heeft op elke band die hij leidt. Deze tweede schijf zorgt voor twaalf knappe nummers, die perfect gebracht worden in een erg frisse productie, maar het is vooral de stem die de passie en emotie erin brengt en Groundbreaker daarmee dat extra duwtje bezorgt. De vijftig minuten glorieuze AOR zijn quasi alles waar een melodieuze rock fan op kan hopen en dromen.

Rocking Klingon (94)

Frontiers Records FRCD 1169

Tracklist: 1. Standing On The Edge Of A Broken Dream 2. Soul To Soul 3. Captain Of Our Love 4. Evermore 5. Wild World 6. Carrie 7. Fighting For Love 8. It Don’t Get Better Than This 9. There’s No Tomorrow 10. When Lightning Strikes 11. Til The End Of Time 12. Leap Of Faith