Caradras: Schattenkönige

Of de heren de naam Caradras gekozen hebben na het lezen van J.R.R Tolkien en dan de naam van de beruchte Caradhras berg / pass speciaal hebben misspeld, weten we niet direct. Wat we wel weten over deze Duitse black metal band is het volgende. Caradras werd in 2010 opgestart en probeert sinds dan voet aan de grond te krijgen in black metal kringen. Twee demo’s peilden daarvoor de markt, maar die passeerden geluidloos de bureaus van MUSIKA. Het debuutalbum, deze ‘Schattenkönige’, doet dit niet. De heren – Caranthir (vocals), Dominik Winter (gitaar, vocals), Maximilian Stiefermann (bass) en Pelle (drums) – kleuren mooi binnen de afgebakende lijntjes van het (sub)genre. Dit betekent dus veel kracht en dreiging gedompeld in een bad van kille duisternis. En daar is niet verkeerds aan indien je houdt van het (sub)genre. Je krijgt de teksten erbij in de bijtende Duitse taal en zo creëert Caradras een grimmige sound. Als je dan ook nog weet dat Markus Stock (Empyrium, The Vision Bleak) instond voor de mastering, dan weet je dat je een goed product in handen krijgt. Het viertal zorgt voor lang opgebouwde nummers waar heel wat wisselingen in tempo en ritme langskomen zodat het aan variatie op dat punt alvast niet ontbreekt. Helaas zorgt dit er tevens voor dat de heren nogal veel ideeën kwijt willen in een en dezelfde track, zodat wij na een aantal nummers ons afvragen of we nog steeds naar track drie aan het luisteren zijn, of dat we eigenlijk al bij track vijf aanbeland zijn. Met andere woorden: na een paar nummers verslapt onze aandacht toch wel. Meteen ook de reden dat we deze ‘Schattenkönige’ van Caradras niet volmondig kunnen aanraden. Wel durven we toegeven dat het acht tracks tellende debuut zijn momenten kent waar we wel heel gefocused kunnen luisteren. Een (redelijk) goed debuut dus en alvast voer voor een aantal black metal fanaten.

Luc Ghyselen (75)

Black Sunset / MDD BS 043

Tracklist: 1. Im Nebel 2. Siegel, gebrochen 3. Schattenkönige 4. Kettenhund 5. Prometheus 6. Drums in the Deep 7. In den Grüften 8. Von den Sternen