Eyes Wide Open: Through Life And Death

Hoe het Zweedse Eyes Wide Open, opgestart in 2011, steeds tussen de mazen van ons vangnet is weten door te komen, begrijpen we niet zo goed na het beluisteren van ‘Through Life And Death’. Dit vierde full-album, als we het goed hebben, is immers een aanstekelijk geheel geworden waar elementen uit melodic death metal en metalcore elkaar op een schitterende manier vinden. Het zorgt op deze ‘Through Life And Death’ voor een heel aanstekelijke, maar ook krachtige, gedreven en energieke belevenis. De korte instrumentale opener ‘World On Fire’ kan je misschien nog even op het verkeerde been zetten, maar zodra de eerste tonen van ‘Devastation’ open breken, voel je de kracht ontwaken. Een zeer catchy melodie, een pompend ritme, heel krachtige drumpatronen, prachtige melodieuze gitaarsolo’s en veelzijdige vocalen zijn de ingrediënten van deze rit die de heren aanhouden tot het einde. Twaalf tracks lang, we hebben er de intro en de instrumentale outro (‘Bridge To the Future’) er gemakshalve maar bijgeteld, weten de heren ons te boeien. Dat het viertal – Erik Engstrand (vocals), Kristofer Strandberg (gitaar), Jesper Lindgren (bass) en Lucas Freise (drums) – goed heeft geluisterd naar een band als In Flames is geen enkel bezwaar, zolang men maar niet klakkeloos na-aapt, en dat doet Eyes Wide Open niet. Op één track, tijdens ‘Echoes’, komen Richard Sjunnesson (vocals) en Jonathan Thorpenberg (gitaar) – beiden actief bij The Unguided – een duit in het zakje doen. Het is leuk meegenomen om extra aandacht te trekken, maar hoeft niet echt voor ons part: vier leden van Eyes Wide Open kunnen het ook zonder “hulp” van buitenaf. Liefhebbers van het genre – laten we het gewoon op melodic death metal houden – hebben er met Eyes Wide Open alvast een band bij om naar uit te kijken, zeker als ze, zoals wij bij MUSIKA, nu pas kennis maken met het kwartet. ‘Through Life And Death’ is alvast een zeer knap album geworden van deze heren.

Luc Ghyselen (90)

Arising Empire

Tracklist: 1. World On Fire 2. Devastation 3. Fallout 4. Burn ‘Em 5. End Of Days 6. Through Life And Death 7. Eraser 8. Brother 9. Wildfire 10. Echoes 11. Where Death Meets Paradise 12. Bridge To The Future