Black TarPoon: Probable Caws

Het moet niet allemaal heavy metal gerelateerd zijn bij MUSIKA, zeker als het aankomt op cd-reviews staan we open voor heel wat muziekgenres. Zo dachten we om het nieuwste album van Black TarPoon een kans te geven. Black TarPoon werd in 2014 opgestart en zorgt voor een punky mix van roots en folk muziek. Terwijl we eigenlijk wel een goede streep folk en rootsmuziek kunnen waarderen, blijven we hier echt op onze honger zitten. Nochtans heeft dit sextet al heel wat ervaring, zowel als het aankomt op het opbouwen van een discografie als het brengen van live concerten. Het geheel klinkt in onze oren rommelig en de heel rauwe raspende lead vocalen van Jesse James zijn niet echt, en dan druk ik me zacht uit, “our cup of tea”. Zelfs de vele gastmuzikanten die langskomen kunnen het geheel, naar onze smaak dan toch, niet echt redden. Toch laten een paar van de nummers met gasten een vrij goede indruk na. Zo vinden we de bijdrages van Alvaro DelNorte (accordeon tijdens ‘Poor Old St. Peter), Liz Sloan McGovern (viool tijdens ‘Head On A Pike’) en Tim Vee (mandoline tijdens ‘Swing) best een meerwaarde, terwijl we het diep in onze ziel kervende ‘Down In The Willow Garden’ met Jonny Swagger (mandoline) en Jessica “Mauz” Pietrzykowski (accordion) duidelijk het sterkste nummer vinden. Of het eigenlijke gezelschap er tijdens live concerten wel in zou slagen om onze aandacht langer dan drie nummers vast te houden, betwijfelen we dan ook ten sterkste. Nee, heel eerlijk, laat deze ‘Probable Caws’ maar links liggen.

Luc Ghyselen (50)

Roots Union Records

Tracklist: 1. Moth Song 2. What To Regret While You’re Regretting 3. Ghost On The Highway 4. Ten Thousand Throats 5. The Dogs 6. Poor Old St. Peter 7. Trash Messiah 8. Head On A Pike 9. Low 10. Sarita 11. Down In The Willow Garden 12. Swing