Ainulindalë: Les Chroniques d’Arda (ep)

Achter de naam Ainulindalë schuilt het duo Boromir (alle instrumenten) en Alatar (vocals) die met ‘Les Chroniques d’Arda’ een eerste werkstukje af leveren. Een blik op de titels van de nummers en de schuilnamen leert ons alvast dat de heren een heel pak inspiratie hebben gehaald bij de verhalen van J.R.R. Tolkien. Op muzikaal vlak kiest Ainulindalë voor black metal die ze overgieten met een pak epiek en waar ze stukken atmosferische stukjes in plaatsen als extra troef. Naast de twee heren hebben we ook mooie hemelse (vrouwelijke) koorzang gehoord en zelfs een vrouwelijke vertellende stem. Die staan natuurlijk in schril contrast met de rauwe black metal vocalen van Alatar die ook met cleane stem zingt. Ook dan heeft zijn stem een rauw randje. Op puur muzikaal gebied krijg je wat je kan verwachten in black metal middens: veel energieke kracht, gedompeld in kille duisternis, omgeven met een pak dreiging waar blastbeats regeren naast de krachtige riffs en de melodieuze en best wel vingervlugge gitaarsolo’s. ‘Les Chroniques d’Arda’ telt slechts vier tracks die samen toch voor een klein kwartier intens en gedreven luisterplezier zorgen. De accenten die o.a. het koor erbij brengen, de soms wat folky klanken en zelfs de orkestrale ornamenten zorgen voor een mooie luisterervaring die best wel naar meer smaakt. Inderdaad, wij dagen de heren van Ainulindalë uit om ons binnenkort te verrassen met een volwaardig full-album waar ze hetzelfde niveau halen of zelfs nog overstijgen.

Luc Ghyselen (80)

Naturmacht Productions NP 142

Tracklist: 1. Les damnés de Numénor 2. Dagor-nuin-Giliath 3. Le geste de Maeglin 4. Et même les milles cavernes se sont vidées…