Crowen: Prophecy (ep)

Het Finse Crowen werd in 2019 opgestart door Esa Uusimaa (vocals, gitaar) die een tijdje mee op pad trok met Wolfheart voor live concerten. Vorig jaar, in september, werd met ‘In Arms’ een eerste single gelanceerd om de melodic death metal sound van Crowen kenbaar te maken. ‘Exosus’, het afsluitende nummer op deze ep werd de tweede single voor Crowen. Esa werkt hier samen met bassist Aki Örni en drummer Teemu Hauta. De vrouwelijke stem die hier en daar opduikt is die van Mira Cibulka. ‘Prophecy’ opent met ‘Her Words’, een vrij korte track met de verhalende stem van Mira waar ook wat folky tonen onderhuids aanwezig aan, maar die vooral mysterie en kracht laat horen. Een opener die bij ons alvast de aandacht trekt en ons doet uitkijken naar (heel) veel meer. Extra kracht en dreiging krijgen we er meteen bovenop middels het energieke en zeer krachtig klinkende ‘Seer’s Prophecy’ waar ook een heel pak melodie in wordt verwerkt en waar de heren spelen met tempo’s en ritmes. Een nummer om te koesteren. Dat het nog iets beter kan bewijst Crowen met ‘Submission’ waar dreigende kracht en agressie uit de speakers knalt en waar Mira plots voor een schitterend contrast zorgt met haar heel cleane stem ten opzichte van de rauwe vocalen van Esa. ‘Black’ is een heel stuk donkerder van klankkleur en krijgt een trager tempo aangemeten, maar ook met dit nummer kan Crowen scoren. Luister maar naar de schitterende melodieuze gitaarsolo of het uiterst rustige melodieuze einde. ‘Exosus’ kan de strijd aangaan met een aantal nummers van … Eluveitie, want zonder dat Crowen echt folk instrumenten gebruikt klinkt hier onderhuids een folky deuntje door in het voor het overige rechttoe, rechtaan stevig en krachtig klinkend nummer dat tevens pakken melodie bevat. Kijk, als Crowen weet te bevestigen met een full-album ligt de band een mooie muzikale toekomst in het verschiet want deze ‘Prophecy’ is een meer dan veelbelovend debuut.

Luc Ghyselen (92)

Inverse Records

Tracklist: 1. Her Words 2. Seer’s Prophecy 3. Submission 4. Black 5. Exosus