Ashes Of Ares: Emperors And Fools

Ashes Of Ares is een samenwerkingsverband tussen vocalist Matt Barlow en bassist / gitarist Freddie Vidales die beiden een tijdlang deel uit maakten van Iced Earth. De muzikale samenwerking van beide heren resulteerde reeds in twee full-albums en een ep. Met ‘Emperors And Fools’ laten ze een derde full-album op de wereld los. Ashes Of Ares kan je in het vakje power metal of progressive power metal onderbrengen en drijft op de krachtige, soepele stem van Matt en het uitmuntende en best wel flitsende gitaarspel van Freddie. Op dit nieuwste album hoor je verder drummer Van Williams. Verder komen een aantal extra gasten aan bod. Zo is ‘A City In Decay’, de instrumentale opener van de hand van Jonah Weingarten, een artiest waarmee Matt ook al eerder samen werkte. Tijdens ‘The Iron Throne’ speelt Wiley Arnett (Sacred Reich) de eerste gitaarsolo in terwijl Charlie Mark voor de tweede gitaarsolo tekent. En tijdens de monumentale epische afsluiter ‘Monster’s Lament’, ongeveer elf en een halve minuut, hoor je een heel knap vocaal spel tussen Matt Barlow en Tim “Ripper” Owens, zorgt Brian Trainor voor de keyboards, én neemt Bill Hudson de tweede gitaarsolo voor zijn rekening. Het is niet zo dat de overige elf tracks op dit album maar gewoontjes zijn of opvullertjes, maar het afsluitende epos is toch wel de kers op de taart. Het is in ieder geval een mooi opgebouwd nummer geworden met tal van wisselingen in tempo en ritme, met schitterende vocalen en al even knap gitaarwerk zodat liefhebbers van progressive power metal eigenlijk door dit nummer alleen al verplicht zijn om dit album aan hun collectie toe te voegen. ‘Emperors And Fools’ is, naar onze smaak, een stevig stap vooruit in vergelijking met ‘Wells Of Soul’, het vorige full-album uit 2018.

Luc Ghyselen (85)

Rock Of Angels Records ROAR 2201

Tracklist: 1. A City In Decay (Intro) 2. I Am The Night 3. Our Last Sunrise 4. Primed 5. Where God Fears to Go 6. Emperors And Fools 7. By My Blade 8. What Tomorrow Will Bring 9. The Iron Throne 10. Gone 11. Throne Of Iniquity 12. Monster’s Lament