Usquam: Reborn (ep)

Het Franse Usquam is opgericht in 2018 en brengt met ‘Reborn’ een eerste ep uit via Wormholedeath Records. De ep werd in juni reeds uitgebracht in eigen beheer maar enkel via streaming diensten. Het moet gezegd dat we meer dan aangenaam verrast zijn door hetgeen Usquam ons gedurende vijf nummers voorschotelt. Het geluid van de band laat zich omschrijven als blackened death metal en dat dekt wel ongeveer de lading. Er is een bijzonder afwisselende mix tussen retestrak bruut black metal geweld met hogere screams, vingervlug gitaarwerk en beukende drums en evenzeer diepere gromstem met zwaardere gitaarlijnen. Evenzeer is er aandacht voor de kleine extra’s die net dat tikkeltje méér geven die het album onderscheiden van de grijze middenmoot. Zo valt er al eens een piano te ontwaren of een koorachtig backing gezang zoals bij het titelnummer die de nummers naar een nóg hoger niveau tillen. Het korte album raast aan een vurig tempo voorbij en nodigt instant uit tot een duw op de repeat toets. Het is alweer even geleden dat we zo omver zijn geblazen door een debuut! De ene sprankelende riff is nog niet uitgespeeld of je wordt alweer bij de keel gegrepen door de volgende. Dit is werkelijk een debuut dat alles bevat wat je van een doorgewinterde bende rasmuzikanten verwacht. Bruut geweld en hoog tempo vermengd met werkelijk sublieme melodieën en kleine zijsprongen naar andere instrumenten en stijlen. Zo leunen sommige gitaarpassages eerder aan bij heavy metal om dan onmiddellijk terug over te schakelen naar pure black metal. Geen idee hoelang dit trio al bezig is met muziek maar ze getuigen van een enorme instrumentbeheersing. Knap. De band zou volop bezig zijn met het in elkaar steken van een full-album. Als dat even sterk in elkaar steekt als deze ‘Reborn’ dan kan die wat ons betreft niet snel genoeg komen! Absolute aanrader.

K.H. (95)

Wormholdeath Records

Tracklist: 1. Epiphany 2. Drawn To Death 3. Reborn 4. Hail To Mars 5. Tempus Edax Rerum