Diablery: Candles

Het Griekse (symphonic) black metal ensemble Diablery werd reeds in 2008 opgestart. Al die tijd zijn gitarist Nimerius en vocalist / gitarist Setesh de drijvende krachten geweest achter de band. Terwijl het de eerste jaren een komen en gaan was van medestanders – en er ondanks deze strubbelingen toch twee ep’s en een full-album op de markt kwamen – zorgden de komst van bassist XII in 2016 en van drummer Merenhor in 2017 ervoor dat Diablery een stabiele line-up kreeg. Meteen is deze ‘Candles’ de vuurdoop voor dit viertal. Het nieuwe, tweede full-album, onder de naam Diablery telt negen tracks waarin het viertal speelt met tempo en ritmewisselingen. De meer rustgevende stukken staan in schril contrast met de gedreven furieuze stukken. Die laatsten zijn gelukkig, vinden we zelf toch, in de meerderheid. Toch kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat het viertal erg op veilig speelt: net alsof we vele deeltjes uit hun sound al eens eerder, en beter, hebben gehoord. Begrijp ons echter niet verkeerd: black metal fanaten zullen even gedreven en energiek hun nekwervels testen op de furieuze zwartgeblakerde en dreigende stukken als wij hier doen, en zullen even opgelucht, opnieuw zoals wij, adem halen tijdens de rustiger of kalmere passages. Niets nieuws onder de zon dus en eigenlijk zijn we best wel tevreden over deze ‘Candles’ alhoewel niet alle ideeën van het kwartet ons evenzeer kunnen boeien. Bij de top van het (sub)genre zullen we Diablery dus absoluut niet rekenen, maar indien je een redelijk goede middenmoter zoekt, ben je bij dit Griekse ensemble wel aan het goede adres. Een nadeel vinden we ook de tijdsduur van elke track die afklokken tussen de zes minuten en bijna tien minuten en die, naar onze smaak, toch veel te lang worden uitgesponnen. Enkel afsluiter ‘The Core That Burns Forever’ blijft duidelijk onder deze grens – iets meer dan twee minuten – maar is instrumentaal en is, in onze ogen dan toch, enkel bedoeld om volledig tot rust te kunnen komen na de overige tracks die echt wel heel furieuze momenten kennen. Zo levert Diablery met ‘Candles’ een album af zoals er wel meer zijn in het (sub)genre en zullen enkel liefhebbers van zwartgeblakerde metal dit eventueel aan hun boodschappenlijstje toevoegen.

Luc Ghyselen (74)

Saturnal Records

Tracklist: 1. Three Torches Lit 2. Sanguine Emissions Of Aeonic Ecstasy 3. Spiral Ascension Of Becoming 4. The Star-Veiled Face 5. The Coming Fog 6. The Piercing Ice 7. Moonlit Dome Revealed 8. The Earth Covered My Face 9. The Core That Burns Forever