Subfire: Define The Sinner

Deze Griekse symphonic power / heavy metalband werd reeds in 2004 opgericht maar erg actief is het gezelschap nog niet geweest. Na hun demo ‘Freedom Of Heaven’ in 2007 volgde twee jaar later nog een demo ‘Immortality’, waarna het terug wat stil werd. De ep ‘Vanished Hopes’ in 2013 bracht daar verandering in. Nu komen ze na acht jaar stilte met een debuutalbum ‘Define The Sinner’, met een tiental nummers. Het album werd uitgebracht via Symmetric Records, de platenmaatschappij van gitarist / keyboardspeler Bob Katsionis, die ook het mixen en masteren voor zijn rekening nam. De band blijkt na al die jaren dan ook nog een schimp te zijn van de oorspronkelijke bezetting. We treffen naast enig origineel lid drummer Symeon Sanidas, nog gitarist George Larentzakis, bassist Rindra Rado en de recent toegetreden vocalist Giannis Georganos Veandok, die de sopraan Kathrin Kotsou vervangen heeft. ‘Sacred Destinies’ start erg dreunend en depressief. Na een tweetal minuten komt het nummer volledig van zijn doomachtige intro los en een uptempo opgewekter refrein zorgt voor een luchtigere doorbraak. Het melodieus, donker en tegelijkertijd episch nummer zit echt wel vol verrassingen, want naar het einde brengt een break het ritme volledig in de war en zorgt een solerende snarenplukker voor een ultieme oplossing. Een knap uitgewerkt arrangement, dat een beetje Midden-Oosters aanvoelt, waar het gouden strot van de nieuwkomer mooi in de spotlights komt te staan. In ‘Infinity’ bepalen beenharde riffs de Spartaanse cadans voor een progressief nummer, dat met indrukwekkend keyboard wordt beantwoord. Er wordt een melodieus draagvlak opgebouwd, waar flarden van Orden Ogan in te vinden zijn. Erg goed gevonden allemaal. Je kan de heren aan het werk zien in de video van ‘Fate Of A Sinister World’ op https://www.youtube.com/watch?v=kf-8claDxGo, een nummer dat vrij kenmerkend is van wat het album nog verder brengt: vurig gitaarwerk afgewisseld met akoestische passages, wisselende arrangementen en knappe zang. Het ene nummer is duisterder onderbouwd dan het ander, zoals ‘I Repent’, dat wel vrij diep dreunt. Liefhebbers van ballads worden ook niet vergeten in ‘Sins Of Morality’ en ‘Pure Emotion’, alhoewel deze laatste naar het einde toe vrij solide uitpakt. Het gitaarwerk blijft een flinke troef, ‘Define The Sinner’ staat bol van de geweldige galopperende metal riffs die soms oorzaak zijn van een uitbarsting van snelheid. Het heeft inderdaad lang geduurd eer hun eerste volledig album het daglicht zag, maar het is er eentje geworden waar de heren mee kunnen uitpakken. Een knap debuutalbum met een mix tussen power en heavy metal met hier en daar een progressieve en verrassende kwinkslag die het nu net allemaal erg genietbaar houdt.

Rocking Klingon (82)

Symmetric Records

Tracklist: 1. Sacred Destinies 2. Infinity 3. Fate Of A Sinister World 4. Sins Of Morality 5. I Repent 6. Night Of Renaissance 7. Fairytale 8. Pure Emotion 9. Soul Redemption 10. Stength And Hope