Fornhem: Stämman från berget

Fornhem komt, net als bijvoorbeeld Marduk of Ofermod, uit het Zweedse Norrköping en bewijst zo dat er nog leven is in de black metal underground scene aldaar. Deze band werd in 2013 opgestart door Vafthrudner (drums, vocals) en Solbane (gitaar, bass). In 2017 zorgde het tweetal voor een eerste wapenfeit middels ‘Ett Fjärran Kall’, wat zoveel betekent als “een schreeuw vanuit de verte”. Daarna vervoegde ook Thuleman (gitaar, bass) de rangen. Dit drietal zorgt nu voor een opvolger middels dit vijf tracks tellende ‘Stämman från berget’ wat je kan gaan vertalen tot “de stem uit de bergen”. Opvallend bij het drietal is het feit dat men zorgt voor lang uitgesponnen tracks die je eenvoudigweg als black metal kan bestempelen. Met wat goede wil kan je er ook de term Viking metal bij gebruiken daar de heren op tekstueel vlak niet enkel filosofie als gedachtegoed gebruiken, maar ook inspiratie halen bij de Noorse mythologie. Vernieuwend is dit werkstuk alvast niet, wel wordt je ondergedompeld in een gitzwart vat vol kilte, duisternis en dreiging. Furieuze stukken worden afgewisseld met rustiger passages waarbij de donkere en dreigende stem van Vafthrudner indruk maakt, terwijl hij met krachtige drumpatronen het meestal snelle ritme en tempo aanvuurt. De beide snarenplukkers zetten daar een stevige muur van riffs tegenaan die ze soms tot bijna in het oneindige herhalen. Als je dan ook nog weet dat de drums, naar onze smaak dan toch, samen met de vocalen, wat te diep in de mix verscholen zitten, weet je dat dit tweede album van Fornhem niet bij de best geproduceerde albums van het moment zit. Het zorgt er in ieder geval voor dat dit de dreiging vanuit de underground nog iets meer in de verf zet. Wij vinden deze ‘Stämman från berget’ alvast niet de absolute top in het (sub)genre, maar hebben ook de “skip-toets’ nergens gebruikt. De, naar onze smaak dan toch, meest intense en beklijvende track is het titelnummer dat meteen ook de kortste track is geworden op dit album. Misschien een aandachtspunt voor de heren dat niet elke track zo lang moet gerekt worden.

Luc Ghyselen (72)

Trollmusic

Tracklist: 1. Den längsta dagen 2. Uþarba spa 3. Förlist 4. Stämman från berget 5. Untergang